Külföld

2015.03.04. 14:51

Árvíz Észak- Spanyolországban - Az istállókban pusztultak el az állatok, a gazdák rendkívüli kárenyhítést kapnak

Madrid - Az istállókban pusztultak el az állatok több gazdaságban az Észak-Spanyolországot sújtó árvíz következtében, a gazdáknak 60 millió eurós (18 milliárd 385 millió forint) kárenyhítést biztosít a mezőgazdasági minisztérium La Rioja, Navarra, Aragón és Álava tartományokban a spanyol közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint.

Ötven éve nem látott áradásról beszélnek a dél-európai országban, ahol múlt csütörtök óta okoz gondokat az olvadás miatt megáradt Ebro folyó. Az előzetes becslések szerint 45 ezer hektárnyi, főként mezőgazdasági terület került víz alá. A folyó időközben elkezdett apadni, de a földeken továbbra is áll a víz.

Az elöntött gazdaságokból körülbelül 20 ezer állatot sikerült kimenekíteni, de több helyen az ólakban, istállókban, karámokban pusztultak el  sertések és szarvasmarhák. A televízió tudósításában megszólaló gazdák a könnyeikkel küszködve szedték össze a tetemeket és takarították a folyó által szétterített sarat, törmeléket. Voltak, akik dühösen, kiabálva követeltek segítséget, a kár megtérítését.

Az előzetes becslések szerint összesen 50 millió euró (15 milliárd 321 millió forint) kárt okozott eddig az árvíz.

Isabel García Tejerina spanyol mezőgazdasági miniszter bejelentése szerint 60 millió eurót biztosítanak kárenyhítésre, a spanyol kormány pénteken adhatja meg az  ehhez szükséges jóváhagyást.

Időközben visszatérhettek otthonaikba a kitelepített lakók. Boquineni és Pradilla településekről összesen 1500 embert evakuáltak. Ahol a házakat is elöntötte a víz, most szivattyúznak, takarítanak, fertőtlenítenek.

Az árhullám hajnalban elérte Katalónia tartományt, ahol a hatóságok és a vízügyi szakemberek készültségben állnak, de jelenleg úgy tűnik, hogy a gátak elegendő védelmet nyújtanak.

Az áradásnak eddig egy halálos áldozata van.

Ezek is érdekelhetik