Külföld

2015.01.16. 11:03

Ukrán válság - Kijev szerint még mindig az ukrán katonák ellenőrzik a donyecki repülőteret

Egymásnak ellentmondó információk jelennek meg arról, hogy kinek a kezén van jelenleg a stratégiai fontosságú és immár szimbolikus értékű donyecki nemzetközi repülőtér: Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadműveleti parancsnokság szóvivője pénteken Kijevben azt közölte, hogy a légi kikötőt továbbra is az ukrán hadsereg tartja ellenőrzése alatt, miközben az oroszbarát szakadárok azt állították, hogy elfoglalták azt.

Kovács Andrea/MTI

Csütörtökön egész nap folyt a harc a repülőtér fölötti ellenőrzésért. Ukrán jelentések szerint szakadár gyalogsági alakulatok orosz katonai segítséggel rohamot indítottak a létesítmény védői ellen, és a már rommá lőtt új terminál épületében az alagsortól a harmadik szintig gyakorlatilag közelharc bontakozott ki a szemben álló felek között a terület birtoklásáért. Közben mindkét oldal nehéztüzérséggel támadta egymást.

Szeleznyov sajtótájékoztatóján közölte: arról tájékoztatták délelőtt, hogy a repülőtérnél jelenleg hallgatnak a fegyverek, a létesítményt pedig továbbra is az ukrán hadsereg tartja ellenőrzése alatt.

Ezzel szemben orosz sajtóforrások alapján az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" pénteken azt állította, hogy fegyvereseik átvették az ellenőrzést a repülőtér és környéke fölött. Közlésük szerint már csak néhány tucat ukrán katona maradt az új terminál épületében, akik "nem tanúsítanak ellenállást, és hamarosan elhagyják a létesítményt".

Közben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Kelet-Ukrajnában tevékenykedő megfigyelői előző nap a heves harcok miatt elálltak attól a szándékuktól, hogy közvetlenül a repülőtéren kövessék figyelemmel a harci cselekményeket. Alexander Hug, a misszió helyettes vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mindazonáltal sikerült elég közel kerülniük a repülőtérhez, és meggyőződhettek arról, hogy a szakadárok valóban lakónegyedekből lövik a repülőteret, miként azt Kijev már régóta hangoztatja. "Az ilyen támadásokat nem lehet válaszcsapás nélkül hagyni" - szögezte le Hug, a szakadárokat téve felelőssé az ilyesfajta támadások miatt a helyi lakosoknak okozott szenvedésekért és az infrastrukturális károkért.

Az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló nemzetközi repülőteret már nyár óta rendszeresen támadják, ostromolják a Donyeck városának nagy részét megszállva tartó szakadárok. Több ízben bejelentették már, hogy elfoglalták a létesítményt, de eddig mindig az derült ki a végén, hogy a légi kikötő védői valójában visszaverték rohamaikat.

A repülőteret a szovjet időkben úgy építették meg, hogy atomtámadásnak is ellenálljon. A később épült új terminált azonban már rommá lőtték a szakadárok, az épület már csaknem összeomlott. Több ízben hatoltak be szakadár egységek ebbe a terminálba, de eddig az ukrán védők ellenálltak az ostromaiknak.

A repülőtéren szolgáló ukrán katonák kitartásukkal komoly tiszteletet vívtak ki az ukrán lakosság körében, emberfölötti teljesítményükért a közbeszédben "kiborgoknak" nevezték el őket. A repülőtér birtoklása mára szimbolikus jelentőségűvé vált, a hősies katonai helytállás jelképévé, és már csak ezért sem adhatja fel Kijev annak védelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!