Külföld

2015.01.16. 12:49

Ukrán válság - Kijev: hat katona esett el egy nap alatt Kelet-Ukrajnában

Az elmúlt 24 órában hat ukrán katona elesett és 18 megsebesült oroszbarát szakadárok támadásaiban az ország keleti részén zajló harcok övezetében - közölte Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) tájékoztató és elemző központjának szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

Kovács Andrea/MTI

Ukrán sajtójelentések szerint előző nap a donyecki nemzetközi repülőtéren két ukrán katona halt meg, miután szakadárok orosz katonai segítséggel heves tüzérségi támadást és rohamot indítottak a légi kikötő elfoglalásáért.

Liszenko cáfolta, hogy a szakadároknak sikerült volna ellenőrzésük alá vonni a légi kikötőt, ahogy azt vezetőik állították.

Este elhallgattak a fegyverek, ugyanakkor a legfrissebb ukrán jelentések szerint pénteken a szakadárok újraindították az ostromot. A TSZN ukrán televíziónak sikerült beszélnie a repülőteret védő ukrán katonák egyikével, aki a híradás szerint arról számolt be, hogy a szakadárok valamilyen ismeretlen gázt engedtek be az új terminál épületébe. Megerősítette ugyanakkor, hogy az ukrán erők továbbra is tartják állásaikat.

A szakadárok nyár óta ostromolják rendszeresen a repülőteret. Kedden indították legújabb ostromukat, azóta kisebb szünetekkel folyamatosan zajlanak tüzérségi támadásaik, és fegyvereseik az új terminálba is behatoltak. Kedden a szakadárok rommá lőtték a repülőtér irányítótornyát, ami után az ukrán erők tüzérségi válaszcsapást mértek rájuk. A mostani összecsapásban nehéztüzérséget vetettek be a szemben álló felek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!