Külföld

2013.06.03. 12:36

Lezárják a Duna szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt

Pozsony - Hétfő este hat órától a Duna egész szlovákiai szakaszán lezárják a folyót a hajóforgalom előtt a fokozódó árvízveszély miatt - közölte az MTI-vel a szlovák Állami Hajózási Felügyelet (SPS) hétfőn.

Starovic Tibor

"Amennyiben a folyó vízszintje a jelenlegi ütemben emelkedik, estére várhatóan eléri azt a szintet amely a gyors sodrással egyetemben nem teszi lehetővé a hajók biztonságos közlekedését" - mondta a döntés kapcsán az MTI-nek Jana Vadkertyová az SPS szóvivője.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hétfőn napközben másodfokúról harmadfokúra minősítette át az általa korábban kiadott árvízvédelmi riasztást, ez továbbra is öt dél-szlovákiai járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban, illetve az érsekújvári járás déli részében van érvényben.

Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el három dél-szlovákiai járásban.  Ezek közül a dunaszerdahelyi járásban illetve az érsekújvári járás déli részében elsőfokú, a pozsonyi járásban pedig a másodfokú árvízvédelmi készültség a hatályos. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet közlése szerint a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésének feltételeit (850 centiméteres vízszint) a Duna Pozsonynál várhatóan már kedd délelőttig eléri és a helyzet további súlyosbodására is számítani lehet.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért vízszintet jelzi.

Rekordárvíz jöhet a Dunán (folyamatosan frissítve)

Ezek is érdekelhetik