Külföld

2013.03.08. 21:56

Pápaválasztás: a felszálló fehér füstre várva

Az egyik pápaképes bíboros, Angelo Scola alapította a velencei Szent X. Pius Egyetemet, ahol Polgár Róbert murakeresztúri plébános tanult egyházjogot, ezért őt kérdeztük arról: miként zajlik a pápaválasztás többnapos procedúrája.

Gelencsér Gábor

– Az egész világot meglepte, hogy XVI. Benedek pápa lemondott. Milyen gyakran fordult elő ilyen esemény a római katolikus egyház történetében?

– Gyakorlatilag nagyon ritkán fordul elő az, hogy egy pápa önmaga dönt a lemondásáról. Mintegy hatszáz évvel ezelőtt történt meg utoljára, de korábban mindig volt valamilyen kényszerítő hatás, ami miatt a pápának le kellett mondania. A mostani esemény abból a szempontból érdekes, hogy a pápa szabad döntéséről van szó, ezt többször is hangsúlyozta lemondó nyilatkozatában. XVI. Benedek már a megválasztásakor is tanúbizonyságot tett, amikor azt mondta, hogy Krisztus alázatos szolgája szeretne lenni. Ezt a szolgálatot nagy alázattal, bölcsességgel és tudással végezte nyolc évig, és a lemondása is ezt tükrözte. Végül is abban mutatott példát, hogy egy hatalmi pozícióhoz nem kell tíz körömmel ragaszkodni, hanem adott esetben, amikor az ember eléri a saját, akár egészségügyi korlátait, amelyekre Benedek pápa is hivatkozott, akkor bölcsen azt mondja, hogy olyan embernek szeretné átadni a vezetést, aki jóval nagyobb erőben van. Ezért példaértékű, ami történt, és úgy vélem, hogy nemcsak az egyháziak számára.

Polgár Róbert: – Hiszem, hogy a Szentlélek irányítja a bíborosokat. Fotó: Szakony Attila

– Lehet egy új pápa választásánál esélyeket latolgatni?

– A konklávén 115 választó bíboros tanácskozik, akik eldöntik, hogy mire van szüksége az egyháznak, de igazából maguk a bíborosok úgymond csak eszközök és hiszem hogy a Szentlélek irányítja a bíborosokat, hogy olyat válasszanak meg, akire szüksége van az egyháznak. Így volt ez Joseph Ratzinger esetében is, aki, ugyan a papírformát hozta 2005-ben, de szükség volt rá, mert olyan alapokat adott, amelyekre lehet építeni, tehát most már jöhet akár egy fiatalabb pápa is, aki jobban bírja akár az utazásokat, és sok olyan területen is eredményeket érhet el, amelyeken Benedek pápának esetleg már nehézségei adódtak.

– Miként zajlik le a pápaválasztás?

– Miután megüresedik a Szék, vagyis bekövetkezik a sede vacante – ugye tudjuk jól, hogy ezúttal mindez február 28-án este nyolc órakor következett be –, a választó bíborosok megérkeznek Rómába és közösen eldöntik, hogy mikor kezdődjön a konklávé. Ez idő alatt határolódik be, hogy kik a választó bíborosok. A jog szerint azok a bíborosok kerülhetnek a választó bíborosok közé, akik még nem töltötték be a nyolcvanadik életévüket. Amikor megkezdődik a pápaválasztás, a bíborosok bevonulnak a konklávéba és a világtól teljesen elzárkózva, minden felvevő eszköztől mentesen készülnek a szavazásokra. Napi négy szavazás szokott lenni, és ez tart három napon keresztül. Ha a tizenkettedik szavazás után sem jön létre a kétharmados többség, akkor tarthatnak a bíborosok huszonnégy óra szünetet, majd újra folytatódik minden, délelőtt és délután is két-két szavazással. Ha kilenc nap után sem sikerül pápát választani, akkor a bíborosok kollégiuma dönthet arról, hogy nem kétharmados, hanem abszolút többséggel vagyis fele plusz egy arányban döntik el, hogy ki legyen a következő pápa.

– Mitől függ, hogy a hívek ezrei fehér vagy fekete füstöt látnak majd felszállni a kéményből a Szent Péter téren?

– A pápaválasztáskor tűre és cérnára is szükség van, ugyanis a bíborosok által leadott szavazócédulákat tűvel és cérnával összevarrják, és elégetik azokat. S attól függően lesz fehér a füst vagy fekete, hogy milyen vegyi anyaggal öntik le. Ha még nem sikerült megválasztani az új pápát, akkor olyan anyagot használnak, ami fekete füstöt fog adni, ha pedig megvan az új pápa személye, akkor fehér füst száll fel a kéményből. A folyamat akkor teljes, ha a választás után az a bíboros, akit pápának választottak, kinyilvánítja: accepto, vagyis elfogadom.

– A lemondott pápának hogyan alakul tovább az élete a Vatikánban?

– XVI. Benedek a továbbiakban nyugalmazott pápa lesz, és ő maga beszélt arról, hogy mit szeretne tenni a jövőben: úgymond nyugállományba vonul és az imádságnak, a tanulásnak, illetve az elmélkedésnek szenteli az idejét. Természetesen Rómában marad, jelenleg még Castelgandolfóban tartózkodik, de amikor megválasztják az új pápát, attól kezdve lesz a Vatikánban egy lakosztálya, ahol életének hátralevő idejét fogja tölteni, imádságban és teológiai tanulmányokkal. Ő ebben mindig is nagyon jó volt és minden bizonnyal újabb köteteket fog írni, hiszen a teológiai könyvek írását tekintve az elmúlt évtizedekben is nagyon termékeny volt. Sokszor felmerül a kétség, hogy nem fog-e beleszólni a kormányzásba. Nos, én biztos vagyok benne, hogy nem fog, XVI. Benedeknek már ebből a lépéséből, ahogy lemondott, az alázatából és bölcsességéből is erre következtethetünk. De egyébként, ha netán bele is akarna szólni, azt gondolom, hogy nem lesz ehhez joghatósága. Tehát a megválasztott pápa lesz Péter utóda, és az ő irányítása alatt fog működni a hitterjesztés és az egyház élete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!