Külföld

2012.03.02. 10:15

Lerombolják a christchurchi székesegyházat

Lebontják a christchurchi székesegyházat, mert a helyrehozhatatlan károk keletkeztek benne az egy évvel ezelőtti földmozgásban és az utórengésekben - jelentették be pénteken a helyi hatóságok.

MTI

Új-Zéland második legnagyobb városát, Christchurchot 2011. februárjában 5,8 erősségű földrengés rázta meg, 185 ember halálát okozva. A földrengés következtében sok épület vált romhalmazzá, s összedőlt a város központjában álló anglikán székesegyház tornya.
   
A helyi hatóságok úgy gondolták, hogy a 19. század második felében épült, a christchurchi püspökségnek otthont adó főtemplom egy részét meg lehet menteni, de végül arra a következtetésre jutottak, hogy a közelmúltbeli utórengések következtében már helyrehozhatatlan károk keletkeztek az épületben. Új-Zélandon átlagban havonta két, 5-5,9-es erősségű földrengést mérnek.
   
A messze földön híres anglikán székesegyház számos földrengést vészelt át: 1881-ben, 1888-ban, 1901-ben, 1922 és 2010-ben is mozgott alatta a föld, ami nem tett jót az épület állagának. Victoria Matthews püspök szerint a városban új székesegyház épül, amely nem fog hasonlítani a mostanira. A beruházás 42 millió amerikai dollárba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!