Külföld

2012.03.21. 19:46

Lemond a cseh oktatásügyi miniszter

Távozik hivatalából a cseh oktatásügyi miniszter, mert nem ért egyet azzal, hogy a kormány csökkentette a tárca idei kiadásait.

MTI

Josef Dobes az után döntött a miniszteri bársonyszékből való távozás mellett, hogy a kormány szerdán az idei költségvetési kiadásokból 23,6 milliárd koronát zárolt. A kormány az oktatási tárcánál eredetileg 4,5 milliárd koronát akart zárolni, amiből végül csak 2,5 milliárd lett. Dobes számára azonban ez is elfogadhatatlan.

"A kormánydöntésből levonom a személyes konzekvenciát: lemondok" - áll a miniszter írásos nyilatkozatában.

Dobes, aki elutasító álláspontjával korábban már kétszer megakadályozta a költségvetési pénzek befagyasztását, úgy véli, hogy az általa vezetett oktatási tárcánál már nincs helye semmiféle takarékoskodásnak, mert az egyebek között a tanárok fizetésének azonnali csökkenését vonná maga után.

Petr Necas cseh miniszterelnök két hete jelentette be, hogy a kormány az idén 23-24 milliárd korona befagyasztását javasolja a költségvetési kiadások csökkentése érdekében.

Az ellenzéknek és a szakszervezeteknek nem tetszenek a kormány újabb tervezett megszorító intézkedései, amelyek között az inflációkövető nyugdíjemelés két-három évre szóló befagyasztása is szerepel. A Cseh-Morva Szakszervezeti Konföderáció hétfőn bejelentette, hogy áprilisban országos tiltakozó akciókat rendeznek a kormány politikája ellen.

"Az általam vezetett kormány minden nehézség ellenére meg fogja valósítani a reformokat" - jelentette ki a képviselőházban Necas. "Nehéz idők járnak, szükség van népszerűtlen intézkedésekre is, de a nemzetközi intézmények értékelései azt mutatják, hogy Csehország jó úton jár" - mutatott rá a miniszterelnök, kinek kormánya kedden éjfél előtt immár harmadszor élte túl az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt bizalmatlansági indítványát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!