Külföld

2011.11.14. 07:38

Kiszabadult az al-Kaida fogságából három túsz

Több mint öt hónap után kiszabadul az emberrablók fogságából Jemenben három francia túsz - tájékoztatott hétfőre virradóra a francia elnöki hivatal.

MTI

A közlemény szerint Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap este kapott hírt arról, hogy a május 28-án elrabolt három segélymunkást - két nő és egy férfi - elengedték. Sarkozy köszönetet mondott az ománi szultánnak és az ottani hatóságoknak a túszok kiszabadításához nyújtott segítségükért.

Egy helyi törzsi vezető, aki közreműködött a túszok kiszabadításában, közölte, hogy mindhárom francia jó egészségnek örvend.

Annak idején az al-Kaida terrorszervezet rabolta el őket a dél-jemeni Hadramaut városánál. Egyes források szerint szabadulásuk érdekében az al-Avalak törzs vezetői Fahd al-Kusszával tárgyaltak, aki az al-Kaida vezetője az Arab-félszigeten, s tagja ennek a törzsnek.

Július végén olyan hírek láttak napvilágot, hogy a túszejtők 12 millió dolláros váltságdíjat követelnek. Szeptemberben megjelent a három túszról egy videofelvétel, amelyen a segélymunkások azt mondták, hogy nem teljesültek fogvatartóik követelései.

Párizs cáfolja, hogy váltságdíjat fizetett a Jemenben kiszabadult túszokért

Franciaország nem fizet váltságdíjat túszejtésekkor - mondta hétfőn Bernard Valero francia külügyi szóvivő a Jemenben több mint öt hónap után kiszabadult három francia túsz ügyéről Párizsban tartott sajtótájékoztatóján.

A kérdés azt követően merült fel, hogy jemeni törzsi források hétfőn azt közölték: több millió dollár váltságdíjért cserébe engedték el a Triangle Génération Humanitaire nevű, lyoni székhelyű humanitárius szervezet három tagját.

A szombaton kiszabadult segélymunkások jó egészségben vannak és egy rövid ománi kitérő után útban vannak Párizsba. A három franciát, egy 36 éves férfit és két - egy 29 és egy 26 éves - nőt május végén rabolták el Jemenben. Nicolas Sarkozy államfő közleményében külön köszönetet mondott az ománi szultánnak és az ottani hatóságoknak a túszok kiszabadításához nyújtott segítségükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!