Külföld

2011.08.25. 11:09

Támadás katonák és egy karikaturista ellen Szíriában

Damaszkusz - Nyolc katonával végeztek szerdán két támadásban a Szíria belsejében található Homsz környékén - közölte a SANA állami hírügynökség csütörtökön.

MTI

Talbisze mellett a SANA által "terroristáknak" nevezett személyek tüzet nyitottak egy katonai buszra. Hárman meghaltak, hét katona pedig megsebesült. Ar-Rasztanban egy rajtaütésben öt katona vesztette életét.
   
Eközben Damaszkuszban egy ismert rezsimellenes karikaturista esett a biztonsági erők önkényének áldozatául csütörtökön. A hatvanas éveiben járó Ali Farzatra összeverve találtak rá a járókelők az út mellett - mondták el emberjogi aktivisták.
   
Farzat 2000-ben, Bassár el-Aszad hatalomra kerülésekor még nagy bizalommal volt az elnök iránt, de az utóbbi években a rezsim ellen fordult, különösen az országszerte zajló tiltakozási hullám véres elfojtását látva.
   
Szíriában március közepe óta zajlanak tiltakozó megmozdulások Aszad rezsimje ellen. A biztonsági erők és a civilek összecsapásaiban eddig több mint kétezer-kétszázan vesztették életüket. Bár a szíriai kormány eddig nem hozta nyilvánosságra a hadsereg és a biztonsági erők veszteségeit, ellenzékiek és emberjogi aktivisták 400 körülire becslik a számot.
   
A nemzetközi nyomás napról napra nő Damaszkuszon, de katonai beavatkozásról nincs szó, ahogy azt szerdán Nicolas Sarkozy francia elnök is megerősítette. Diplomáciai síkon az Európai Unió szankciói jelentik az egyik legkomolyabb figyelmeztetést: az EU szíriai feketelistáján már 50 természetes és 9 jogi személy szerepel. A büntető intézkedések számlabefagyasztást és vízumtilalmat jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!