Külföld

2011.08.29. 15:42

Kadhafi szülővárosa ellen készülnek a lázadók

Tripoli - Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, Szirt ellen vonultak a kormányellenes lázadók hétfőn. A líbiai vezető holléte továbbra sem ismert, elképzelhető, hogy továbbra is a fővárosban, Tripoliban rejtőzködik, amely a múlt héten került a lázadók kezére.

MTI

A NATO harci gépei vasárnap immár harmadszor mértek légicsapásokat a Földközi-tenger partján, Tripolitól 450 kilométerre keletre fekvő Szirtre. A szárazföldön pedig a keleti Bengázi és a nyugati Miszráta felől érkező lázadó erők satuba fogták Kadhafi utolsó bástyáját, amelyet a líbiai vezető 1969-es hatalomra jutása után álmos halászfaluból százezres nagyvárossá, hatalmi központtá fejlesztett. Kadhafinak továbbra is vannak támogatói Szirtben, így akár oda vonult vissza, akár nem, a város elfoglalása stratégiai szempontból és jelképereje miatt is fontos fegyvertény lenne a lázadóknak győzelmük megszilárdításához.

A lázadók egyik szóvivője mindazonáltal közölte, hogy szándékosan lassan haladnak előre; szeretnének időt adni a tárgyalásoknak, a Szirtben élőknek arra, hogy meggyőzzék a helyi Kadhafi-híveket a város feladásának szükségességéről.

A líbiai felkelők tízezer foglyot szabadítottak ki a Kadhafi-rezsim börtöneiből azóta, hogy a múlt héten behatoltak az ország fővárosába - közölte a lázadók szóvivője. Ahmed Bani hozzátette, hogy mintegy 50 ezer bebörtönzöttről még semmit sem tudnak.
Moammer Kadhafi kormánya több ezer ember bebörtönzésével próbálta letörni az országban február közepén kirobbant lázadást. Időközben sokan kiszabadultak, de bizonyítékok vannak arra, hogy a rezsimhez hű erők rabok tucatjait végezték ki, amikor a felkelők benyomultak Tripoliba.

Újra működik a kórházak többsége Líbia fővárosában, kivéve az Abu Slim nevűt, ahol több száz holttestet találtak nemrég. Elsősorban fegyverek okozta sérülések miatt mennek az emberek, köztük sok gyerek az egészségügyi intézményekbe. 
Az MTI hírcentrum tudósítói hétfőn felkeresték a fővárosban lévő központi kórházat, ahol egy orvos elmondta, hogy a helyzet egyre javul, bár még mindig nagyon nehézkes a betegek ellátása.

Az emirátusokból érkezett orvos szerint elsősorban szakképzett ápolókra van szükség, mert a rengeteg önkéntes nem képes teljesen pótolni hiányukat. Tájékoztatása szerint elsősorban lőtt sérülésekkel érkeznek az emberek a kórházba és ezen belül is nagy a fejlövés és a mellkasi sérülés miatt beszállítottak aránya; ez jelzi, hogy még mindig vannak mesterlövészek a városban.

A sérülésekből a kórházi alkalmazottak szerint arra lehet következtetni, hogy a diktátorhoz hű mesterlövészek válogatás nélkül tüzeltek mindenkire, akit megláttak. Az intenzív osztályon a tudósítók találkoztak három külföldi - egy brazil, egy kanadai és egy luxemburgi - orvossal, akiket az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet küldött Líbiába. A  brazil orvosnő elmondta, hogy leginkább nővérekre lenne szükség, mert a rengeteg önkéntes, akik segítik a munkájukat, nem tudják pótolni a szakképzett ápolók hiányát. 

Újra szolgálatba állt néhány, a felkelők elől korábban elmenekült rendőr a líbiai fővárosban; televíziós hirdetéssel próbálják visszatérésre bírni a rendőröket Tripoliban.
 
Az MTI hírcentrum tudósítóinak hétfőn az egyik Tripoliban lévő rendőrőrsön egy önkéntes azt mondta, hogy nincs mitől félniük azoknak a rendőröknek, akik nem tettek semmi rosszat a Kadhafi-rendszerben.  Mohammed Fathi szerint már munkába is állt néhány rendőr, akik hamarosan új uniformist kapnak. Az önkéntes elmondta: a közlekedési rendőrök nagy számban tértek vissza, hiszen nekik nem is volt félnivalójuk a felkelőktől; néhány ellenőrzőpontnál a felkelők mellett már ők is ott posztoltak.
A hírcentrum csapata hétfőn a várost járva azt látta, hogy dolgoznak a tűzoltók is: egy kigyulladt magas házat oltottak éppen.
Tripoliban azonban még mindig vízhiány van, a szeméthalmok pedig egyre nőnek a főutak mentén. Ezeket, ha már óriásira duzzadtak, egyszerűen meggyújtják.    A vízhiány egyre nagyobb gondot jelent, már a boltokban is csak elvétve lehet palackozott vízhez jutni.
   
Újra megkezdte működését a francia nagykövetség Tripoliban - közölte a francia külügyminisztérium.
   
A hat hónap után újra megnyitott diplomáciai képviselet helyettes vezetője az a francia diplomata, aki Párizs képviselője volt az északkeleti országrészben, Bengáziban, a felkelők fellegvárában. Hamarosan csatlakozik a nagykövetség diplomatáihoz az Átmeneti Nemzeti Tanács - a líbiai felkelők "kormánya" - mellé delegált francia különleges megbízott is.
  
A brit külügyminisztérium is közölte: egy többek között diplomatákból álló csapat már Tripoliban van, hogy előkészítse a brit nagykövetség újranyitását. Ennek időpontja "a politikai feltételek és a biztonsági helyzet alakulásától függ" a tájékoztatás szerint.
   
Közben egy újabb hajó futott ki Tripoliból Bengázi felé 850 külföldivel - köztük nőkkel és gyerekekkel - a fedélzetén - közölte az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete. A hajó - amelynek utasai egyiptomi, Fülöp-szigeteki, libanoni, marokkói, mauritániai, algériai, jordániai, iraki és ukrán vendégmunkások - vasárnap indult Tripoliból. A vendégmunkások a víz-, élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány miatt menekülnek a líbiai fővárosból.

Kadhafi felesége és három gyereke bejutott Algériába

Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető felesége és három gyereke hétfőn algériai területre lépett - jelentette közleményében az algériai külügyminisztérium.

Szafia, valamint lánya, Áisa, illetve fiai, Hannibál és Mohammed, valamint az ő gyermekeik reggel átlépték az algériai-líbiai határt - állt a dokumentumban.
Kadhafi hollétéről nem közöltek új információt, ugyanakkor az ANSA olasz hírügynökség hétfőn líbiai diplomáciai forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az ezredes Tripolitól 100 kilométerre délkeletre, Bani Valídban tartózkodik két fiával, Szaadival és Szaif al-Iszlámmal együtt. Bani Valíd továbbra is hű Kadhafihoz. Szombaton egy 60-80 autóból álló konvojt láttak a település irányába haladni.
Az információt az ENSZ főtitkárának, a Biztonsági Tanács elnökének, illetve Mahmúd Dzsibrílnek, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökének is tudomására hozták.
Eközben az algériai külügyminisztérium hétfőn egy másik közleményben bejelentette, hogy az Arab Liga ülésének keretén belül egy algériai miniszter találkozott Dzsibríllel ez utóbbi kifejezett kérésére. Algéria eddig még nem ismerte el az ÁNT-t. A Líbiával szomszédos ország szigorú semlegességi politikát folytat a több hónapja tartó konfliktusban, amiért egyes felkelők azzal gyanúsítják Algírt, hogy a Kadhafi-rezsimet támogatja.









OLDALTÖRÉS: Több száz embert tartanak fogva a felkelők













Több száz embert tartanak fogva a felkelők

Több száz embert, köztük külföldi állampolgárokat tartanak fogva a líbiai kormányellenes felkelők - közölte hétfőn Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szóvivője.

 "Olyan értesüléseink vannak, amelyek szerint a felkelők több százakat vettek őrizetbe" - hangsúlyozta Steven Anderson, hozzátéve, hogy jó néhány közülük külföldi, elsősorban fekete-afrikai állampolgár. Anderson arról is beszélt, hogy a vöröskeresztes munkatársak a múlt héten meglátogattak Líbiában 75-100 rabot. Mohammed el-Alladzsi a líbiai felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak igazságügyi megbízottja korábban elmondta, hogy a fogva tartottakkal, akik között zsoldosok is vannak, jól bánnak. 
"A rabokkal jól bánunk. Az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch jöhet és ellenőrizheti. Azokat, akik nem követtek el bűncselekményt, a kihallgatás után szabadon engedjük. A többiek bíróság elé kerülnek" - jelentette ki el-Alladzsi. Közölte azt is, hogy az őrizetbe vett zsoldosok között 17 horvát állampolgár is van.










OLDALTÖRÉS: Tízezer fogoly szabadult ki Kadhafi börtöneiből






Tízezer fogoly szabadult ki Kadhafi börtöneiből






Tízezer fogoly szabadult ki Kadhafi börtöneiből






Tízezer fogoly szabadult ki Kadhafi börtöneiből

A líbiai felkelők tízezer foglyot szabadítottak ki a Kadhafi-rezsim börtöneiből azóta, hogy a múlt héten behatoltak az ország fővárosába - közölte hétfőn a lázadók szóvivője. Ahmed Bani hozzátette, hogy mintegy 50 ezer bebörtönzöttről még semmit sem tudnak.

Moammer Kadhafi kormánya több ezer ember bebörtönzésével próbálta letörni az országban február közepén kirobbant lázadást. Időközben sokan kiszabadultak, de bizonyítékok vannak arra, hogy a rezsimhez hű erők rabok tucatjai végezték ki, amikor a felkelők benyomultak Tripoliba.

Hétfői hírek szerint vontatottan halad Kadhafi szülővárosa, Szirt ostromának előkészítése. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió értesülése szerin több "tapasztalt harcosra" lenne szükség a hadművelethez. A lázadók azonban egyelőre az elfoglalt főváros, Tripoli "pacifikálásával" vannak elfoglalva.

A felkelők által alakított átmeneti kormány hétfőn törzsi vezetőkkel tárgyalt Szirt békés átadásáról. Eközben azonban a lázadó erők tovább nyomultak előre a tengerparti város felé, hogy szükség esetén támadást intézzenek Szirt ellen. Az al-Dzsazíra szerint már nagyrészt ellenőrzésük alá vonták a Szirttől 120 kilométerrel nyugatra fekvő Naufalíja települést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!