Külföld

2011.08.31. 17:13

Az új líbiai hatalom nem kér ENSZ-békefenntartókat

Líbia átmeneti vezetése elvetette azt, hogy az országba külföldről bármilyen jellegű katonai erőket, illetve megfigyelőket küldjenek - közölte New Yorkban Ian Martin líbiai ügyekben illetékes ENSZ-megbízott.

MTI

A brit diplomata a Biztonsági Tanács zárt ajtók mögötti ülése után újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "nem számolunk azzal, hogy a líbiai átmeneti vezetés katonai megfigyelőket kér". Hozzáfűzte: egyértelmű, hogy a líbiaiak el akarják kerülni azt, hogy az ENSZ vagy bárki más katonákat küldjön (az észak-afrikai országba) .

Kedden Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai felkelők, illetve gyakorlatilag már a győztes népfelkelés politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a vezetője megerősítette, hogy Líbiának nincs szüksége külső segítségre az ország biztonságának fenntartása céljából.

Martin viszont azt várja, hogy az ÁNT segítséget kér majd az ENSZ-től rendőri erőinek a felállításához. Érdekeltek abban, hogy biztosítsák a közrendet, majd fokozatosan kialakítsák a közrend fenntartására képes rendőrséget - mondta.

Kész megadni magát és csatlakozni a forradalomhoz bizonyos garanciákért cserébe Szaadi Kadhafi, Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető harmadik fia - jelentette ki Abdel-Hakím Belháddzs, az ÁNT tripoli hadműveletekért felelős vezetője az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióban.

Belháddzs azt mondta, hogy Szaadi Kadhafi megkereste őt telefonon, s kérte, hadd csatlakozzon a forradalomhoz. A harmadik Kadhafi-fiú cserébe garanciákat kért a felkelőktől, hogy nem kell elhagynia Líbiát, visszatérhet a fővárosba, Tripoliba.

"Szaadi elárulta hollétét, és mi továbbra is kapcsolatban leszünk vele, hogy az ügy részleteit tisztázzuk" - közölte Belháddzs, és hozzátette: úgy hiszi, a kormány más magas rangú tisztségviselői - például a volt miniszterelnök - szintén arra készülnek, hogy feladják magukat.

Azt is kijelentette, hogy azokkal, akik megadják magukat, tisztességesen fognak bánni, s a bírósági eljárásokat a nemzetközi normáknak megfelelően fogják lebonyolítani - foglalta össze az al-Dzsazíra riportere, James Bays.

A katonai vezető az interjúban arra is kitért, hogy a felkelők hírszerzőinek vannak információik a rezsim egyes vezetőinek hollétéről, de Kadhafi tartózkodási helyét illetően csak meg nem erősített jelentések állnak rendelkezésükre.

A felkelők elfogták Moammer Kadhafi egyik közeli, magas rangú munkatársát, s ennek nyomán azt remélik, hogy hamarosan nyomára bukkannak a bukott diktátornak.

"Nági Ahrírt augusztus 23-án vették őrizetbe egy ellenőrzőponton, amikor megpróbált Tunéziába menekülni" - közölte a francia hírügynökséggel Szálem Herfa ezredes. Ahrírnál diplomataútlevelet és 23 ezer dollárnak megfelelő dinárt találtak, amikor a Tripolitól 40 kilométerrel nyugatra fekvő az-Závíjában elfogták. Vele volt két fia, a fivére, sofőrje és egy testőre.

Moammer Kadhafi szülővárosára, illetve jelenlegi feltételezett tartózkodási helyére - a tengerparti Szirtre és a Tripolitól délkeletre fekvő Bani-Valídra - összpontosította legutóbbi légi csapásait a NATO, Brüsszelben közzétett közleménye szerint.

Szirt térségében az elmúlt 24 órában 19 célpont - köztük három páncélos, 12 fegyverrel ellátott jármű, egy radarberendezés, valamint katonai állások - ellen intézett támadást a NATO. Bani-Valíd térségében hat légi csapást hajtottak végre, egyebek közt föld-föld rakétaindító állás, valamint lőszer-, fegyver-, illetve harcjármű-raktárak ellen.

Az észak-atlanti szervezet székhelyéről származó diplomáciai értesülések szerint a 28 NATO-országnak a szövetséghez akkreditált nagykövetéből álló Észak-atlanti Tanács megállapodott abban, hogy a NATO a líbiai katonai műveletek lezárulta után is kész fenntartani jelenlétét az ország tengerpartjához közeli vizeken, valamint akár az ország légterében is. NATO-diplomaták úgy vélik, az új líbiai vezetés erre irányuló kérése esetén a NATO egy ideig folytathatja a tengeri járőrözést, illetve a légi felderítő repüléseket.

Az Európai Unió szankcióoldó lépésekkel készül a líbiai helyzet fokozatos normalizálására. A hírek szerint elvi egyetértés született arról a rendeletről, amely hat kereskedelmi kikötő, valamint 22 vállalkozás esetében feloldja a korlátozó intézkedéseket. A tilalmi listáról lekerülő cégek közt állítólag három-négy olajvállalat is található.

Az irakihoz hasonló "katasztrofális sikernek" bizonyulhat a külföldi katonai beavatkozással elősegített líbiai hatalmi váltás - vélekedtek legújabb helyzetértékelésükben az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport stratégiai elemzői.

A Barclays Capital szakértői szerint "még most sem tűnik megválaszoltnak" az a kérdés, hogy pontosan kik is a líbiai felkelők, és milyen végső célkitűzéseik vannak. A ház szerint az már látszik, hogy e célok egymással versengenek, sőt esetleg egymást kölcsönösen ki is zárják.

A cég szerint Líbián belül több törésvonal mentén is jelentős feszültségek halmozódnak, azonban nincs semmiféle olyan hivatalos fegyveres erő, amely képes lenne fenntartani a rendet, és nincs jelen olyan külső erő sem, amely megkísérelhetné a "stabilitáshoz legalább hasonlító" helyzet megteremtését, amíg a belső intézményrendszer ki nem épül.

A cég szakértői közölték, hogy mindent egybevetve borúlátó módon ítélik meg a líbiai nemzetépítés várható ütemét, és ezért szerintük "kínlódással teli folyamat lesz" a líbiai nyersolajtermelés visszaállítása a korábbi szintre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!