Külföld

2011.06.25. 07:10

Megsemmisítették az al-Kaida egyik táborát

Mauritániai katonák megsemmisítették az al-Kaida észak-afrikai szárnyának egyik táborát Mali területén - közölték szombatra virradóra mauritániai katonai források.

MTI

A katonák péntek este támadták meg az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) néven működő száheli terrorista szervezet táborát Mali nyugati részén, a mauritániai határnál fekvő erdős területen, Wagadou település közelében. A katonák légi támogatást is kaptak. A terroristák nehézfegyverekkel válaszoltak rá. A mauritániai katonák végül "teljesen lerombolták" a tábort.
   
Az akcióban mali katonák nem vettek részt. A harc során négy mauritániai katonai megsebesült, de egyelőre nem tudni, hogy hány iszlamistával végeztek.
   
Az algériai gyökerű AQMI  számos támaszponttal rendelkezik Maliban. Ezekről a bázisokról indulnak akcióba a szomszédos országokba (Niger, Mauritánia), ahol merényleteket hajtanak végre, nyugatiakat rabolnak el, de kiveszik a részüket az ember-, fegyver- és a kábítószer-kereskedelemből is. Mali, Mauritánia, Algéria és Niger május közepén egy közös, mintegy 85 ezer katonából álló sivatagi járőröző haderő megteremtéséről állapodott meg, hogy felvegye a harcot a terrorizmussal a Szahara déli sávjában, a Száhel-térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!