Külföld

2011.06.14. 14:30

Az elmúlt tizenegy év leghosszabb teljes Hold-fogyatkozása lesz szerdán

Az elmúlt tizenegy év leghosszabb teljes Hold-fogyatkozása lesz szerdán. A jelenség megfigyelhető lesz Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ausztráliában, viszont az égi látványosságból ezúttal kimarad Észak-Amerika.

MTI

   
A Hold-fogyatkozás összességében 100 percig tart. Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő, hogy hasonlóan hosszú időre "eltűnt" volna a Föld égi kísérője. A legutóbbi tizenegy éve, 2000. július 16-án volt, és 107 percig tartott.
  
  A következő teljes Hold-fogyatkozásra december 10-én kerül sor, amely mindössze 51 percig tart majd. A látványosság megfigyelhető lesz Ázsiában és Ausztráliában, illetve az Egyesült Államok egyes részein. Észak-Amerika többi részén élőknek 2014. április 15-ig kell várniuk, hogy megfigyelhessenek egy teljes Hold-fogyatkozást.
   
Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy centrális Hold-fogyatkozás zajlik le, amely a Föld-árnyék közepén halad majd át. Ennek megfelelően az árnyék a szokottnál is sötétebb lesz, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban még a horizont alatt az égitest; Budapestről nézve a Hold 20.34-kor kel.
   
"A jelenség szabad szemmel és kisebb távcsővel is feltűnő, érdekes látványnak ígérkezik" - jegyezte meg Mizser Attila, aki ismertette a jelenség "menetrendjét" is.
   
A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a Hold peremén 20.23-kor még a horizont alatt találja a Föld kísérőjét. A horizont felett így a kissé már kicsorbult Hold-korong kel fel.
   
A Holdat teljesen 21:22-kor lepi el a Föld-árnyék, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23.03-ig tart, majd 00.02-kor a részleges fázisnak is vége lesz. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonul a Hold felszínéről.
   
A Polaris Csillagvizsgálóban 21 órától várják az érdeklődőket a jelenség megfigyelésére. További információk a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható (http://www.mcse.hu" target="_blank")

 

Ezek is érdekelhetik