Külföld

2011.05.17. 12:11

Líbia - Oroszország tűzszünetre szólítja fel Kadhafit

Szergej Lavrov a tűzszünet feltételeinek és menetrendjének kidolgozására, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsában hozott határozatok maradéktalan teljesítésére szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezető küldötteit kedden Moszkvában, s szerinte a "kapott választ nem lehet negatívnak nevezni".

MTI

Lavrov erről a Thorbjörn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatón számolt be.
   
Mint mondta, a líbiai küldöttek kifejtették: Tripoli kész fontolóra venni egyebek között az Afrikai Unió által javasolt megközelítéseket, és kész teljes egészében teljesíteni az ENSZ BT 1973. számú határozatában foglaltakat, de azt akarják, hogy a felkelők is tegyenek hasonló lépéseket, a NATO pedig szüntesse be a bombázásokat.
   
"Éppen ezzel foglalkozik Abdel-Iláh al-Hatíb, az ENSZ főtitkárának különmegbízottja is" - mondta Lavrov, hozzátéve, hogy al-Hatíbbal előző este tárgyalt Moszkvában. Az orosz diplomácia vezetője szerint Moszkva támogatja al-Hatíb erőfeszítését, amelynek célja: minden fél meggyőzése arról, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása.
   
Lavrov egyben hangsúlyozta: Moszkvában készek fogadni a líbiai felkelők képviselőit is, akiknek a látogatását - mint az orosz fővárosban közölték - technikai okokból elhalasztották, s ezen kívül különféle csatornákon jelzéseket küld mind Tripoliba, mind Bengáziba.
   
Az orosz külügyminiszter leszögezte: Moszkva nem vállal közvetítői szerepet a líbiai kormány és az ellenzék között, hanem az ENSZ és az Afrikai Unió közvetítési erőfeszítéseit támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!