Külföld

2011.05.06. 11:56

Leállítanak egy atomerőművet Japánban

Tokió- Japánban elővigyázatosságból leállítanak egy atomerőművet, amely nagyon földrengésveszélyes helyen épült - jelentette be pénteken a kormány.

MTI

Kan Naoto miniszterelnök közölte, hogy a Hamaoka erőmű olyan helyen van Tokiótól délkeletre, a Csendes-óceán partján, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők 90 százalékos esélyt látnak arra, hogy erős, akár nyolcas fokozatú földrengés következzen be a következő évtizedekben.
   
Az erőmű három reaktorából jelenleg kettő működik, a harmadik a szokásos ellenőrzés miatt áll. Amint biztonságosabbá - földrengésnek és szökőárnak ellenállóvá - teszik, újra be lehet indítani - mondta Kan, aki a Fukusima erőműben bekövetkezett katasztrófa tapasztalataival indokolta az intézkedést.
   
Japánban ezen a súlyos károkat szenvedett atomerőműn kívül négy másik is áll a március 11-i óriási földrengés óta, és szombaton a Curuga központ egyik reaktorát is leállítják, mert radioaktív szivárgást észleltek, noha csak igen kis mennyiségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!