Külföld

2011.05.23. 16:13

Kulturális világörökség akar lenni a Wikipedia

Petíció útján keres támogatókat a Wikipedia, hogy elsőként válhasson a világ digitális kulturális örökségévé.

MTI

A több ezer önkéntes által írt online lexikon hétfőn hozta nyilvánosságra felhívását. "Kérjük, segítsenek nekünk meggyőzni az UNESCO-t, hogy a világörökségi státusz megszerzésének kritériumait az új, digitális korszakra megfelelően reformálják meg.
   
A világörökséggé válás útja hosszú és meglehetősen összetett. Az egyes projektek nem jelöltethetik magukat önállóan, csak az adott ország tehet javaslatot.
   
A kezdeményezés apropóját a Wikipedia tízéves jubileuma adja. Az online lexikon céljául tűzte ki, hogy az emberiség tudását bárki számára szabadon elérhetővé teszi. Jelenleg azonban stagnál, sőt esetenként csökken a bedolgozók száma - a világörökségek listájára való felvétellel ezt a problémát is orvosolni szeretnék a szervezők.
   
A Wikipedia "az emberi alkotóerő mestermunkája" - mondta el Sebastian Smooth, a Wikimedia Németország - a kezdeményezés előmozdításán fáradozó szervezet - képviselője Berlinben. Smooth hozzátette: a Wikipedia ezzel eleget tesz az UNESCO kitüntetésének egyik legfontosabb kritériumának. Egyelőre kérdéses, hogy a többi feltételt is kielégíti-e.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!