Külföld

2011.05.10. 09:19

Az al-Kaida szerint Washington hamis felvételt tett közzé bin Ladenről

Egy iszlamista honlapon az Al-Kaida nevében feltett video azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy hamisított az az amerikai hatóságok által közzétett videofelvétel, amelyen a megöregedett Oszama bin Laden televíziót néz.

MTI

„Ébernek kell lennünk, Amerika hazudik” – állítja a Sumuk al-Iszlám nevű honlap, amelyen rendszeresen láthatók az al-Kaida terrorhálózat üzenetei.
Az internetes oldalra kedden feltöltött videót úgy mutatták be, mint az arab és külföldi média által sugárzott videofelvételre adott választ. A képkockákon Oszama bin Laden saját magáról készült felvételeket néz a televízióban.
   
A video szerint világosan kivehetőek a különbségek a fül és a szem tájékán az al-Kaida főnöke és a felvételen látható őszszakállas férfi között. Az Egyesült Államok korábban azt közölte, hogy az amerikai különleges erők elkoboztak a május 2-i támadás során öt videofelvételt és több dokumentumot Oszama bin Laden abbotábádi házában, ahol megölték a terrorista vezért.
Az egyik videón Oszama bin Laden látható, fehér szakállal és fekete sapkában, amint műholdas televíziót néz. A földön ülve távkapcsolóval váltogatja a csatornákat és megáll azoknál, amelyeken saját maga látható.
    
A Sumuk al-Iszlámon látható videofelvétel szerint bin Laden halála ellenére a „a szent háború az utolsó ítélet napjáig folytatódik”.


Pakisztán engedélyezheti a bin Laden-özvegyek kihallgatását

Pakisztán hajlik arra, hogy engedélyezze Oszama bin Laden özvegyeinek kihallgatását - mondta egy washingtoni illetékes helyi idő szerint hétfőn, a CNN viszont úgy értesült, Iszlámábád ragaszkodik hozzá, hogy ehhez hozzájáruljanak azok az országok is, ahonnan származnak.

A pakisztáni kormány egy vezető tisztségviselője azt közölte kedden, hogy Iszlámábádban nem döntöttek még az Egyesült Államok kéréséről.
Az al-Kaida terrorszervezet vezetője három feleségével és mintegy tucatnyi gyerekével együtt élt az észak-pakisztáni Abbotábádban abban házban, amelyet május 2-án megostromoltak az amerikai kommandósok, hogy végezzenek vele. Az özvegyeket és velük bin Laden néhány gyermekét jelenleg Pakisztánban tartják fogva, s a CNN hírtelevízió biztonságpolitikai elemzője szerint Washington alig várja, hogy kihallgathassa őket, mivel értékes információkat lehetne kicsikarni belőlük a terrorista vezér múltjára, továbbá más al-Kaida vezetők személyére, mozgására és kapcsolataira vonatkozóan.
   
A szóban forgó három feleséget a CNN amerikai hírtelevízió most egy amerikai tisztségviselő segítségével azonosította.
A legfiatalabb a jemeni Amal asz-Szadah (Amal al Sadah), aki 2000-ben ment feleségül bin Ladenhez, tőle született Szafia nevű lánya nem sokkal a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadás után, és Szafia azt mondta pakisztáni tisztségviselőknek, hogy látta, amikor apját lelőtték.
A szaúdi Kairiah Szabar (Khairiah Sabar) a rajtaütés idején szintén ott volt az abbotábádi házban. Ő a terrorista vezér Hamza nevű fiának az anyja, akivel 1985-ben házasodott össze, és 2011 szeptembere után vele élt Afganisztánban.
A harmadik, a szaúdi Sziham Szabar (Siham Sabar), akit 1987-ben vett feleségül az al-Kaida vezére, és ő is együtt volt vele 2001 után Afganisztánban. Tőle született Halíd (Khalid) nevű fia, akit az amerikai kommandósok szintén megöltek az abbotábádi akcióban.
   
Peter Bergen, a CNN nemzetbiztonsági elemzője a hírtelevíziónak elmondta, hogy a két szaúdi feleség igen képzett volt. Egyikük az iszlám törvénykezés jogi doktora, a másiknak pedig szintén van valamiféle tudományos fokozata arabisztikai tanulmányokból.
Thomas Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó a tévében megerősítette: kérelemmel fordultak a pakisztáni félhez, hogy kihallgathassák az Oszama bin Laden abbotábádi házában őrizetbe vett személyeket, köztük a három feleséget. Pakisztáni tisztségviselők ugyanakkor azt mondták a CNN-nek, ezt csak abban az esetben engedélyezik, ha ehhez a származási országok is hozzájárul.
   
A CNN szerint a feleségek máris szolgáltak érdekes információkkal a házban uralkodó légkörről. Ennek alapján Pakisztán washingtoni nagykövete elmondta, hogy az egyik feleség soha nem mozdult ki arról az emeletről, ahol Oszama lakhelye volt, mivel tébolyultan félt a helyváltoztatástól. A feleségek nem léphettek az ablakok közelébe és nem mehettek ki a szabad levegőre sem.
Iszlámábádnak a kihallgatási kérelemre adott válaszát nagyban befolyásolhatja, hogy az amerikaiak titkos művelete kínos helyzetbe hozta az érzékeny szövetséges Pakisztánt, amely éveken át cáfolta, hogy a világ leginkább keresett terrorista vezetője az ő földjén tartózkodna.
   
A brit hírügynökség egyenesen úgy tudja, hogy Oszama bin Laden jemeni és két szaúdi feleségét Pakisztán gyermekeikkel együtt át akarja adni származási országuknak, s ennek érdekében már fel is vették a kapcsolatot, választ azonban még nem kaptak.
A CNN tudomása szerint bin Ladennek van egy további özvegye is, egy bizonyos Nazsua Ganem, aki az első feleség volt. Ő 2001 szeptembere után elhagyta Afganisztánt és jelenleg egybehangzó források szerint Szíriában él.


Teherán szerint az al-Kaida vezetője már rég halott volt

Teheránnak bizonyítékai vannak arra, hogy Oszama bin Laden betegségben halt meg, jóval azelőtt, hogy amerikai kommandósok megostromolták pakisztáni házát, s Washington hírt adott a terroristavezér haláláról - állította kedden Hejdar Moszlehi, a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere.

"Pontos információink vannak arról, hogy bin Laden már egy jó ideje meghalt betegségben" - idézte a Fars iráni hírügynökség a minisztert.
Moszlehi azt firtatta, hogy amennyiben az amerikai hadsereg és a hírszerzés valóban "letartóztatta vagy megölte" bin Ladent, akkor miért nem mutatták meg a tetemét, és miért dobták a tengerbe? Az iráni miniszter szerint bin Laden állítólagos megölése egy "színjáték" volt, amelyet a közelgő amerikai elnökválasztás miatt rendeztek, s hogy eltereljék a közvélemény figyelmét az Egyesült Államok rossz gazdasági helyzetéről.
   
Barack Obama amerikai elnök május 2-án jelentette be, hogy amerikai kommandósok a pakisztáni Abbotábád városában megölték Oszama bin Ladent. Az al-Kaida-vezér tetemét DNS-teszttel, illetve a holttesten végzett más vizsgálatok alapján
azonosították, majd a tengerbe dobták. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai hírszerzési vezető a minap azt mondta, hogy a személyazonosság megállapításának hibalehetősége 1 a 11.800 billióhoz.


Washington aligha fogja kifizetni a bin Laden fejére kitűzött vérdíjat

Valószínűleg senki nem fogja megkapni az Oszama bin Laden fejére kitűzött több millió dolláros vérdíjat - adta értésre a Fehér Ház szóvivője.

"Tudtommal senki nem közölte velünk megbízható forrásra hivatkozva, hogy Oszama bin Laden itt lakik Abbotábádban, a Green Avenue 5730. számú házban" - jelentette ki Jay Carney. Mint hozzátette, a kormány által kitűzött pénzjutalom kifizetésére nem kerülhet sor, ha valaki "véletlenül" vezeti nyomra az amerikai ügynököket.

A washingtoni külügyminisztérium 2001-ben 25 millió dollárt ajánlott fel annak, aki információt szolgáltat az al-Kaida vezérének hollétéről. Három évvel később Hillary Clinton - még szenátorként - elfogadtatta azt a törvényt, amelyben a külügyminisztérium jóváhagyta a vérdíj akár 50 millió dollárra való felemelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!