Külföld

2011.05.03. 16:41

51 napig tartott: véget ért a Karl May olvasómaraton

Véget ért Németországban a kalandregényeiről ismert Karl May műveiből tartott maratoni felolvasás, amely 51 napig tartott.

MTI

A nagy megmérettetést a szászországi Mittweidában rendezték, ahol az író 1870. március 14-től hét héten át ült vizsgálati fogságban. Karl Mayt aztán lopás és csalás miatt négyévi szabadságvesztésre ítélték, a Waldheimi fegyház kettes számú cellájában raboskodott.

Pontosan ebben a cellában olvasták fel 141 évvel később diákok és segítőik éjt nappallá téve a szerző csaknem teljes munkásságát: 65 regényt, 16 elbeszélést és négy életrajzi feljegyzést. A maratont egy alkalommal téves tűzoltósági riasztás zavarta meg, de a lelkes olvasók még akkor sem hagyták abba, amikor evakuálták az épületet. A kísérlet végén az író is megjelent bilincsben - egy színész formálta meg.

"Izgalmas volt" - értékelte az 51 napos programot Suzanne von Borsody színésznő, a kezdeményezés védnöke. Ő maga az akció utolsó felolvasói között volt, sötét kosztümjében ült asztalhoz az alig hét négyzetméteres cellában, hogy erősen gesztikulálva hangosan felolvassa a Winnetou első részének passzusait.

Azt még nem tudni, hogy a felolvasás bekerül-e a Guinness Rekordok jegyzékébe. "Elküldtük az igényünket" - mondta az egyik projektvezető. Az akcióban több mint kétezren vettek részt, volt aki többször is felolvasott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!