Külföld

2011.04.16. 09:41

Öngyilkos merénylet egy afganisztáni katonai támaszponton

Öngyilkos merényletet követtek el szombat reggel egy kelet-afganisztáni katonai támaszponton: kilenc ember meghalt, többen megsebesültek - közölték katonai és egészségügyi források.

MTI

A támadás - amelynek tényét a védelmi minisztérium közleményben erősítette meg - Nangarhar tartomány fővárosa, Dzsalálábád közelében történt.

A támaszponton a nemzetközi haderő (ISAF) mintegy száz katonája állomásozik, akiknek fő feladata az afgán erőknek való tanácsadás. Tim James ISAF-szóvivő szerint öt halálos áldozat a NATO-erők tagjai közül került ki, míg a másik négy afgán katona. Négy tolmács megsebesült. A merényletet a tálibok vállalták magukra, akiknek embere az afgán hadsereg egyenruháját viselve lépett a bázis területére.
   
A szombati már a tizedik merénylet áprilisban, három napon belül pedig az ötödik olyan, amely az afgán és a nemzetközi erőket vette célba.
   
Pénteken a dél-afganisztáni Kandahár tartomány rendőrfőnökével és két testőrével végzett egy magát rendőrnek álcázó öngyilkos merénylő. Kan Mohammad Mudzsahidot egy szigorúan őrzött rendőrségi épületben, a saját irodájában érte a végzet. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a támadó miként jutott át több biztonsági ellenőrzésen. Mudzsahid meggyilkolását is a tálibok vállalták magukra.
   
Szombaton három magas rangú pakisztáni vezető utazott Kabulba, hogy a biztonságról, a tálibokkal való béketárgyalás folyamatáról és a kereskedelemről tájékozódjon Hamid Karzai afgán elnöknél. Megfigyelők szokatlannak tartják, hogy a pakisztáni hatalmi elit három befolyásos tagja (Juszuf Giláni miniszterelnök, Asfak Parvez Kajani, a hadsereg vezetője, valamint Ahmed Suja Pasa, a titkosszolgálat vezetője) egy időben látogat Afganisztánba, különösen most, hogy mindkét közép-ázsiai ország kapcsolata feszült az Egyesült Államokkal. A trió afgán üzletemberekkel és a béketanács tagjaival is találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!