Külföld

2011.04.12. 13:16

Líbia: ellenzékieket végeztek ki a Kadhafi-erők

Bizonyítékok utalnak arra, hogy fogságba esett felkelőket végeztek ki a Kadhafi-rezsimhez hű erők az elmúlt napokban a kelet-líbiai Adzsdábija környékén - közölte kedden Londonban az Amnesty International, amely háborús bűncselekménynek nevezte a gyilkosságokat.

MTI

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a csoport Kelet-Líbiában tartózkodó munkatársai a minap két ellenzéki harcos holttestét látták; a felkelőket tarkón lőtték, miután kezüket hátuk mögött összekötözték. Az AI szakértői nem sokkal később láttak egy további áldozatot is, akinek kezét és lábát is összekötözték, és ezután ölték meg.
   
Malcolm Smart, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai igazgatója szerint annak alapján, amit az Amnesty International delegátusai az elmúlt hat hétben Kelet-Líbiában tapasztaltak, a körülmények "erőteljesen arra vallanak", hogy e gyilkosságokat a Kadhafihoz hű erők követték el.
   
Smart szerint az elfogott harcosok szándékos megölése háborús bűncselekmény, és e bűncselekmények felelőseiben - azokban, akik e bűntetteket elrendelték vagy jóváhagyták, illetve végrehajtották - "nem szabad kétséget hagyni azzal kapcsolatban", hogy teljes körű elszámoltatás vár rájuk.
   
Az AI londoni bejelentése szerint a szervezett küldöttei az első két holttestet Bengázi egyik halottasházában látták április 10-én. Mindkettőjük kezét fémdróttal kötözték össze a hátuk mögött. Az áldozatokat tarkón lőtték, és testük más pontjain is lőtt sebek voltak.
   
A halottasház alkalmazottai elmondták az AI szakértőinek, hogy egy további, hasonlóan megkötözött áldozat holttestét a hozzátartozók már elvitték.
   
Az Amnesty International munkatársai Adzsdábija kórházában láttak még egy áldozatot, akinek keze műanyag bilincsben volt a háta mögött, és a bilincset kötéllel ahhoz a dróthoz rögzítették, amellyel a lábait kötözték össze a bokájánál. Az AI szerint ezt a holttestet Adzsdábija keleti határában találták. A várost nem sokkal korábban még a Kadhafihoz hű erők ellenőrizték.
   
A szervezet közölte, hogy négy további hasonló esetről kapott hiteles beszámolót. Ezekben az esetekben is ellenzéki fegyveresekről volt szó, akiknek kezét hátuk mögött megkötözték, és felsőtestükön számos lőtt seb volt.
   
A Kelet-Líbiában végzett hathetes vizsgálódás során az Amnesty International "erőteljes bizonyítékokat" lelt arra, hogy a Kadhafi-hű erők szándékosan gyilkoltak fegyvertelen tiltakozókat is, közvetlen támadásokat intéztek a harcok elől menekülő civil lakosság ellen, erőszakkal hurcoltak el embereket, és őrizeteseket kínoztak - áll az AI közleményében.
   
Malcolm Smart a nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az elkövetőket a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell felelősségre vonni. Hozzátette: háborús bűncselekmények felelősei nem hivatkozhatnak arra, hogy feletteseik parancsait hajtották végre, mivel ilyen bűncselekmények esetében egyéni büntetőjogi felelősség érvényesül a vezénylési láncolat minden szintjén, "a legfelső katonai és politikai vezetéstől kezdve addig a katonáig, aki leadta a lövést".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!