Külföld

2011.03.03. 19:17

Veszélyben Dávid

Az olasz nagysebességű vasút Firenze történelmi belvárosa alatt átvezető alagútjának építése aggodalmak szerint veszélybe sodorja Michelangelo Dávid szobrát, a város történelmi jelképét.

MTI

Az alagút alig hatszáz méterre halad el a szobor "lakhelyétől" - írta meg csütörtökön a Corriere della Sera című olasz napilap. Amennyiben a páratlan alkotást nem költöztetik el az alagútfúrás idejére, kockára teszik, hogy a rezgés kárt tesz benne - idézte internetes kiadásában az újság Fernando De Simone padovai építészt, a föld alatti szerkezetek szakértőjét.
   
Michelangelo 1501 és 1504 között faragta a talapzattal együtt 5,14 méter magas szobrot, amely 1873 óta a Galleria della Accademia kupolacsarnokában látható. A lap által megszólaltatott építész szerint a szobron már meglévő mikrorepedések már így is aláássák az alkotás stabilitását a híres férfialak bokájánál. Az alagútfúrás miatt jócskán nőne a szobrot fenyegető veszély - vélekedett Fernando De Simone, aki megjegyezte, hogy a turistacsoportok és a környék autóközlekedése is rezgést kelt.
   
A firenzei múzeumpólus konzervátora, Cristina Acidini elismerte, hogy szükség van a probléma tanulmányozására, de óvott a riadalomkeltéstől. A szakember rámutatott, készül egy tanulmány, amely azt taglalja, milyen lenne az épület ellenállása földrengés esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!