Külföld

2011.03.30. 12:36

Törvény elfogadására sürgette az amerikai szenátust Erin Brockovich

Az általában környezeti eredetű megbetegedések területi halmozódásának dokumentálását célzó törvény elfogadására sürgette az amerikai szenátust Erin Brockhovich aktivista, aki a testület egyik bizottsága előtt jelent meg.

MTI

Brockhovich első nagy ügyének történetéből az ezredfordulón Julia Roberts főszereplésével forgattak nagy sikerű filmet.
   
Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint a betegséghalmozódás (disease cluster) olyan jelenség, amikor "egészségügyi esetek" - például rákos megbetegedések - megsokasodnak egy helyen. Erin Brockhovich az 1990-es években épp egy ilyen ügyet követően került a figyelem középpontjába a kaliforniai Hinkleyben, ahol a PG&E gáz- és áramszolgáltató mérgezte a környék vízét, daganatos megbetegedéseket idézve elő ezzel a lakosság jelentős részében. A nő és ügyvéd főnöke sikerre vitte a 660 képviselt ügyét, és 333 millió dolláros kártérítést csikart ki a vállalattól, amely - mint azt gyanítják - újra szennyez.
   
"Amerikaiak ezrei keresnek meg minden hónapban a segítségemet kérve" - mondta az aktivista a szenátus környezeti ügyekkel foglalkozó bizottságában. Mondandóját térképpel is alátámasztotta, amelyen a bejelentéseket jelölte. A térképen szinte egy amerikai állam sem maradt érintetlenül. "Ez nem tudományos minta, csak azt jelzi, honnan kértek segítséget, mert azt gondolják, hogy a közösségüket érő környezeti szennyezések megbetegítették őket" - magyarázta.
   
Barbara Boxer demokrata párti szenátor, a bizottság elnöke társszerzője annak a törvénytervezetnek, amely a halmozódó megbetegedések kezelésében jobb átláthatóságot, koordinálást és elszámoltathatóságot tűz ki célul. A kaliforniai politikus szerint az Egyesült Államokban az 1975-ös számokhoz képest 2007-ben 20 százalékkal több gyerek volt rákos, és bár a jelenség hátterében meghúzódó előzmények nem mindig ismertek, a környezeti és a genetikai tényező gyakorta emlegetett ok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!