Külföld

2011.03.07. 12:17

Líbia: különmegbízottat nevezett ki az ENSZ-főtitkár

Líbia-ügyi különmegbízottat nevezett ki az ENSZ főtitkára - közölték helyi idő szerint vasárnap este New Yorkban, a világszervezet székhelyén.

MTI

A megbízott, Abdel-Iláh el-Hatíb korábbi jordániai külügyminiszter feladata az lesz, hogy mielőbb kezdjen párbeszédet a Moammer Kadhafi ezredes vezette líbiai kormányzattal az észak-afrikai országban dúló harcok következtében kialakult válság megoldásáról.
   
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonon beszélt a líbiai kormány külügyminiszterével. A tájékoztatás szerint a beszélgetésben "határozottan kiállt amellett, hogy szüntessék be az ellenségeskedést" az arab országban, és követelte a líbiai hatóságoktól, hogy "szavatolják minden külföldi állampolgár biztonságát, a segélyszervezeteknek pedig azt, hogy eljussanak a rászorulókhoz".
   
A világszervezet közlése szerint a líbiai kormány beleegyezett, hogy az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatala (OCHA) szakértői csoportot küldjön az észak-afrikai országba.
   
Líbiában fegyveres felkelés zajlik a több mint 41 éve hatalmon lévő Kadhafi ellen. A felkelők ellenőrzésük alá vonták Líbia keleti felét, és harcot folytatnak a líbiai vezetőhöz hű fegyveresekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!