Külföld

2011.03.29. 10:28

Líbia: Kadhafi erői visszafoglalták en-Naufalíja városát

A líbiai tengerparton nyugat felé nyomuló felkelőktől a Moammer Kadhafihoz hű erők keddre virradóan visszafoglalták en-Naufalíja városát - közölték maguk a felkelők és szemtanúk.

MTI

A nyugati koalíció légitámadásainak köszönhetően a felkelők eddig viszonylag gyorsan haladtak előre nyugat, vagyis a főváros, Tripoli felé. Kadhafi szülővárosa, Szirt előtt azonban meg kellett torpanniuk. A felkelők hétfő reggel azt állították, hogy Szirt már a birtokukban van. Ezt azonban semmi nem támasztotta alá, sőt több tudósító arról számolt be, hogy a városban csak kormánykatonákat látni, és nyugalom van.
   
Annyi bizonyos, hogy a Ben-Dzsavádtól nyugat felé 20 kilométerre, Szirttől 120 kilométerrel keletre lévő en-Naufalíját bevették hétfőn. Már aznap nyomultak volna tovább nyugat felé, de a Kadhafihoz hű erők ellenállásába ütköztek, ezért vissza kellett vonulniuk, sőt feladni en-Naufalíját.
   
A felkelők egyik vezetője elmondta, hogy Kadhafi erői rakétákkal, rakétagránátokkal, közepes kaliberű fegyverekkel állították meg őket. Mások beszámoltak arról, hogy Szirt felé közeledve egyre több az olyan lakos, aki Kadhafi híve, és fel van fegyverezve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!