Külföld

2011.03.02. 15:56

Líbia: elhalasztják az Arab Liga csúcsértekezletét

A térségben kialakult helyzet miatt májusra halasztják az Arab Liga e hónap végére tervezett bagdadi csúcsértekezletét - közölte szerdán egy a szervezet kairói értekezletén részt vevő diplomata.

MTI

A múlt évi csúcs házigazdájaként az Arab Liga elnökségét ellátó Líbia már február 18-án bejelentette a csúcs elhalasztását, de akkor Irak cáfolta a hírt, mondván, hogy a halasztás nem lehet "egyéni döntés" eredménye.
   
Az arab világ legfőbb konzultációs fóruma jelenleg az egyiptomi fővárosban tanácskozik a líbiai helyzetről, amelynek megfigyelők szerint minden bizonnyal komoly köze van a csúcsértekezlet elhalasztásához. A líbiai válság arab belügy, és az arabok nem akarják, hogy a külföld beavatkozzon - mondta erről az iraki külügyminiszter, amikor megnyitotta az Arab Liga külügyminiszteri ülését.
   
Hosjar Zebari kijelentette, hogy a líbiai vezetésnek merész döntéseket kell hoznia az erőszak megállítása érdekében, továbbá tiszteletben kell tartania a nép "törvényes jogait". Amr Músza, az Arab Liga főtitkára "tragikusnak" és "elfogadhatatlannak" nevezte a líbiai helyzetet.
   
A szerdai találkozó várhatóan elítéli majd Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, de a dokumentumtervezet hangsúlyozza "Líbia területi egységét és integritását".
   
Zebari felszólította a külügyminisztereket, hogy emlékezzenek meg azokról az arabokról, akiket megöltek a tömegtüntetéseken.
   
Az Arab Liga felfüggesztette a líbiai küldöttség részvételét a szervezet munkájában, tiltakozásul a Kadhafi-ellenes tömegmegmozdulások leverése miatt.
   
Az ománi külügyminiszter - akinek országában szintén felerősödtek a hatalomellenes tiltakozások - azt mondta, hogy a szerdai az "új arab reneszánsz" első találkozója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!