Külföld

2011.03.16. 15:22

Japán: nincs veszélyben a magyar lakosság

Nem veszélyezteti a magyar lakosságot a japán nukleáris válság a nagy földrajzi távolság miatt; a katasztrófavédők mindenesetre napra készen figyelemmel kísérik a történteket, Magyarország pedig felajánlotta segítségét a szigetországnak - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szerdán egy balatonföldvári sajtótájékoztatón.

MTI

A polgári védelmi kirendeltségvezetők országos balatonföldvári konferenciáján részt vevő Bakondi György kifejtette: Magyarországnak az Európai Unió soros elnökeként is figyelemmel kell kísérnie a japán eseményeket, szükség esetén aktiválva a polgári védelmet. Beszélt arról is, hogy Magyarország már felajánlotta segítségét a szigetországnak, részben speciális mentőcsoport, részben nukleáris szakértők küldésével, de ezzel eddig nem élt a japán kormány.
   
A főigazgató elmondta, a katasztrófavédők folyamatosan mérik a háttérsugárzást az országban, és figyelik a meteorológiai adatokat, hogy nyomon kövessék, eljuthat-e Magyarországra a radioaktív szennyeződés. Ettől szakvélemények szerint nem kell tartani - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!