Külföld

2011.03.25. 16:05

Japán: a miniszterelnök szerint a fukusimai helyzet alakulását nem lehet előrelátni

A fukusimai atomerőművel kapcsolatos helyzet alakulását nem lehet előrelátni - ezt a borúlátó kijelentést tette Kan Naoto japán miniszterelnök pénteken egy sajtóértekezleten, éppen két héttel a szigetországot sújtó hatalmas földrengés és cunami után.

MTI

"Azon dolgozunk, hogy a helyzet ne súlyosbodjon. Rendkívül elővigyázatosnak kell lennünk" - mondta a kormányfő. 
   
Nem sokkal a miniszterelnöki bejelentés előtt került nyilvánosságra, hogy leállították a helyreállítási munkálatokat a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt. Egyes vélekedések szerint megsérülhetett a hármas reaktort körbevevő rozsdamentes acélburkolat.  Ugyanakkor a reaktorban a nyomás és a hőmérséklet stabil.
   
Az erőművet működtető cég, a Tepco pénteken bejelentette, hogy megkezdte édesvíz befecskendezését az egyes és a hármas reaktor hűtésére, s a közeli jövőben ugyanezt tervezik a kettes reaktornál is. Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz - amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvízénél - súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit.
   
Japán északkeleti részét helyi idő szerint péntek este viszonylag jelentős, 6,2-es erősségű földrengés rázta meg. A földmozgás központja ugyanazokban a körzetekben volt, ahol a két héttel ezelőtti, 9-es erősségű rengés pusztított, s amelyet azóta rengeteg utórengés követett. Cunamiriadót nem rendeltek el.
   
A japán kormány szerint a két héttel ezelőtti földrengés és cunami okozta károk összege meghaladhatja a 200 milliárd eurót. Ebbe még nincs beleszámítva az a hatalmas veszteség, amelyet a japán cégek szenvedtek a természeti csapás következményei miatt, illetve a fukusimai atomerőműben kialakult vészhelyzet várható hatásai.
   
A földrengés óta számos japán városban alakult ki áruhiány, elsősorban rizsből és palackozott vízből csappantak meg az üzletek készletei. Az ok - a tömeges felvásárlás mellett - az akadozó áruellátás és az egyes boltokat, szupermarketeket sújtó áramkimaradás.
   
Az amerikai Wal-Mart kereskedelmi hálózat japán leányvállalatának, a Szeijunak számos üzletét be kellett zárnia, mivel a földrengés, illetve a cunami következtében súlyosan megrongálódtak. A Metro Cash&Carry Tokióban és környékén lévő kilenc áruháza áruhiánnyal küzd, egyes termékek (rizs, tej, kenyér, készételek, palackozott víz) teljesen kifogytak. Más áruféleségekből sem sokkal jobb a helyzet: nehéz hozzájutni WC-papírhoz, papír-zsebkendőhöz, elemekhez. A polcok feltöltöttsége 60-65 százalékos. Átmenetileg elfogytak a nyers halak is, ám ezen a téren az utóbbi napokban javult az ellátási helyzet.
   
Számos hazai terméket ki kellett vonni a forgalomból, miután a hatóságok radioaktív részecskéket fedeztek föl bennük. A Metro szóvivője szerint ilyen volt a Fukusima és Ibaraki környékéről származó spenót, brokkoli, káposzta és tej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!