Külföld

2011.03.07. 10:37

A jobbközép kormánykoalíció nyerte meg a választásokat Észtországban

A várakozásoknak megfelelően Andrus Ansip miniszterelnök jobbközép kormánykoalíciója győzött a vasárnap rendezett észtországi parlamenti választásokon - derül ki a választási bizottság hétfő reggeli közleményéből.

MTI

Az előzetes eredmények szerint Ansip liberális reformpártja (Észt Reformpárt) 33 mandátumot, míg kormánykoalíciós partnere, a konzervatív Pro Patria-Res Publica Szövetség 23 képviselői helyet szerzett a 101 fős észt törvényhozásban, a Riigikoguban, s ez összesen 6 hellyel több mint, amennyit a koalíciónak a legutóbbi választások alkalmával sikerült megszereznie.
   
Az ellenzéki szociáldemokraták a vasárnapi voksolás eredményeként kilenccel növelték mandátumaik számát, így a jövőben 19 képviselővel lehetnek jelen a parlamentben, míg a legfőbb ellenzéki formáció, az Észt Centrumpárt az előző évekhez képest hárommal kevesebbet, azaz 26 helyet foglalhat el a tallinni parlamentben.
   
A vasárnapi parlamenti választásokon a 913 ezer szavazásra jogosult 63 százaléka vett részt, s közülük minden hetedik - Európában egyedülálló módon - interneten keresztül adta le voksát.
   
Az 54 éves Ansip 2005 áprilisa óta áll az észt kormány élén, mostani győzelme nyomán már a harmadik hivatali idejét kezdheti meg. A miniszterelnök célja, hogy továbbra is a költségvetési megszorításokat szem előtt tartva irányítsa az országot. A gazdasági világválság és az észtországi ingatlanpiaci buborék kipukkanása nyomán 2009-ben 14 százalékkal esett vissza a balti köztársaság gazdasága, de a megszorító intézkedéseknek köszönhetően azóta már ismét növekedési pályára állt.
   
Az 1991-ben függetlenné vált szovjet utódállam 2011. január 1. óta az euróövezet tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!