Külföld

2011.02.11. 10:04

Kettős állampolgárság - Bugár: újra benyújtják a módosítást

Pozsony - Bugár Béla szerint a szlovák parlament márciusban tűzi újra napirendjére az állampolgársági törvény módosítását.

MTI








OLDALTÖRÉS: Kettős állampolgárság - a Sme szerint politikai és nem jogi probléma








Kettős állampolgárság - a Sme szerint politikai és nem jogi probléma








Kettős állampolgárság - a Sme szerint politikai és nem jogi probléma








Kettős állampolgárság - a Sme szerint politikai és nem jogi probléma

A kettős állampolgárság politikai és nem jogi probléma, ezért rendezésére politikai megoldást kell találni - vélekedett pénteki kommentárjában az Sme című szlovák liberális napilap.
   
"A kettős állampolgárság magyar módra ellentétes ugyan a politikai tisztességgel, de nem a világos nemzetközi, illetve európai normákkal. Ilyenek ugyanis még nincsenek. A magyar kettős állampolgárság politikai probléma, s ha fenyegetést jelent, akkor csak politikai szinten, és megoldani szintén csak politikai módon lehet" - írja Peter Morvay, a szerző.
   
"Tömegesen osztani az állampolgárságot más országok lakóinak azon országban való tartózkodás feltétele nélkül, amely az állampolgárságot adja, nagyon inkorrekt, buta dolog, és egyáltalán nem olyan lépés, amely hozzájárulhatna két ország és két nép kölcsönös kapcsolatának javításához" - véli Morvay.
   
Kifejti: az európai szokásjog az, hogy azoknak adnak kettős állampolgárságot, akik hosszabb ideig élnek egy másik országban. Szerinte az pedig egyáltalán nem felel meg a nemzetközi szokásoknak, hogy egy szomszédos ország állampolgárainak oszt valaki tömegesen állampolgárságot, s ugyanakkor azt állítja, hogy annak az országnak ehhez semmi köze. Az elvárható minimum, hogy az érintett féllel tárgyalások kezdődnek egy kétoldalú szerződés megkötéséről. Ez a Velencei Bizottság álláspontja is, amelyre Budapest gyakran hivatkozik - persze csak ha érdekei úgy kívánják.
   
A probléma lényege azonban az, hogy a kettős állampolgárság kérdésében nincsenek egységes európai szabályok, így azokat megsérteni sem lehet. Hasonlóan nincsenek európai normák a kisebbségi jogok terén sem. Orbán úgy él vissza az állampolgársággal, mint Robert Fico volt szlovák miniszterelnök élt vissza a kisebbségi jogokkal - mutat rá Morvay.
   
Azt állítja, hogy Magyarországhoz hasonló módon több állam is osztogatja állampolgárságát, köztük az Európai Unió legalább két tagállama Románia és Németország is. "Az, hogy ezt mások is csinálják még nem bizonyítéka annak, hogy ez rendben van" - szögezi le a szerző.
   
Miután a kettős állampolgárság megadása magyar módra nem sért törvényeket, büntetni is nehezen lehet, legalábbis nem úgy, ahogy azt az előző szlovák kormány tette, hogy a kérelmezőknek elvette volna szlovák állampolgárságát.
   
Politikailag a kettős állampolgárság kérdését csak egy szlovák-magyar szerződéssel, vagy közös európai normák elfogadásával lehet rendezni. Szlovákiának azonban mindkét cél eléréséhez Brüsszel segítségére van szüksége - zárja írását a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!