Külföld

2011.02.01. 15:59

Az egyiptomi kulturális örökségek védelmére szólít fel az UNESCO és az ICOM

Az egyiptomi tömegtiltakozások és fosztogatások miatt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezete (UNESCO) és a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) is aggódik az ország kulturális kincseiért.

MTI

A párizsi központú UNESCO igazgatója, Irina Bokova kedden kijelentette, valamennyi egyiptomi kulturális és történelmi emlékművet meg kell védeni. A kulturális kincsek nemcsak tudományos és gazdasági, hanem az egyiptomi identitás szempontjából is nagyon értékesek - fejtette ki.
   
A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) is kiemelt fontosságúnak tartja az egyiptomi kincsekben okozott károk leltározását. Erre viszont csak akkor van lehetőség, ha újra béke költözik az országba. Jelenleg az intézmények és kollégák közötti kommunikáció nehézkes, elsősorban személyes ismeretségek segítségével valósul meg.
   
A leltározás megtörténte után a tanács nyilvánosságra hozza hivatalos állásfoglalását - jelentette be Regine Schulz, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem egyiptológusa, az ICOM vezetőségének tagja.
   
Schulz addig is felszólította a különböző országok illetékeseit, hogy ne vásároljanak Egyiptomból származó műkincseket, és pontosan vizsgálják meg, mi kerül a műkincspiacra.
   
Csak a kairói Egyiptomi Múzeumban 120 ezer felbecsülhetetlen értékű kiállítási tárgy található. Szombaton fosztogatók két múmiát tettek tönkre az intézményben, miközben a demonstrálók keltette zűrzavart kihasználva, a vitrineket feltörve próbáltak lopni a történelmi jelentőségű tárgyak közül. Egy nappal korábban már emberekből álló lánc alakult ki a világhírű múzeum körül, hogy megvédjék a fosztogatók randalírozásától.
   
Több más múzeumot, raktárt és síremléket is érint a vandalizmus, sokat közülük nem védenek. A bűnbandák szisztematikus módszerekkel próbálják kihasználni a helyzetet és igyekeznek meggazdagodni a műkincsek segítségével.
   
Schulz szerint "az emberi tragédiákon túl a jelenlegi egyiptomi helyzet a világörökség nagy tragédiája is. Nemcsak az egyiptomiak, hanem az egész világ történelmi kincseiről van ugyanis szó. A károk, már csak a turizmusgazdaságot tekintve is, érintik valamennyi egyiptomit - függetlenül attól, melyik kormány kerül eztán hatalomra".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!