Külföld

2011.02.11. 12:07

A kazah államfő hivatalosan is újra elnökjelölt

Hivatalosan is újra elnökjelölt Nurszultan Nazarbajev kazah államfő, aki a szovjet idők vége óta, 22 éve irányítja vaskézzel országát.

MTI

Nazarbajev pártja, a Nur Otan pénteki kongresszusán biztosította támogatásáról Nazarbajev jelölését az április 3-án tartandó elnökválasztásra. Nazarbajev közölte, hogy politikája támogatásaként értékeli ezt.
   
A pártkongresszuson egyes delegáltak dicshimnuszokat zengtek a 70 éves politikusról. Egyikük "zseninek, Isten és a természet ajándékának" nevezte Nazarbajevet.
   
Az államfő a kongresszuson a politikai rendszer "tervszerű" modernizációjának szükségességéről beszélt, amit szerinte a parlament és a kormány jogköreinek kiszélesítésével, a politikai pártok, a helyi hatóságok és a bírósági rendszer szerepének megerősítésével kell elérni.
   
A kazah parlament február elején fogadott el alkotmánymódosítást, amely felhatalmazta az államfőt, hogy előre hozott elnökválasztást írjon ki az államfői megbízatás 2020-ig történő meghosszabbítását célzó népszavazás helyett. Nazarbajev április 3-ra írta ki az előre hozott elnökválasztást.
   
Osztrák sajtóértesülések szerint közben neves volt nyugati politikusokat kért fel tanácsadóknak Nazarbajev.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!