Külföld

2011.01.25. 09:25

Robbanás Domogyedovón: sok az ellentmondás (folyamatosan frissítve)

Az egész világ elítélte a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn végrehajtott pokolgépes merényletet, amelynek több külföldi halálos áldozata is van. A hírek szerint egy magyar állampolgársággal is bíró fiatalember is van a halottak között.

MTI

Ellentmondásos adatok

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfő délután elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól kedden is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35.
   
Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között 12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy németet, olaszt, franciát, szlovákot, szerbet, magyar állampolgársággal is rendelkező brit állampolgárt, valamint három tádzsikot, két moldovait, egy üzbéget, de sokak állampolgársága még nem világos.     
   
A sérültek száma a különböző főhatóságok adatai szerint 130-180 között van, a kórházba szállítottak száma 110.

Az egészségügyi minisztérium szerint a 110 kórházban kezelt sérült közül kedden délután életveszélyes állapotban hét, súlyos állapotban 39 ember volt. Az orvosok délelőtt derűlátóan nyilatkoztak a sérültek állapotáról, s úgy vélték, remélhetőleg nem fog növekedni a halálos áldozatok száma. 
   
A nap folyamán Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő meglátogatta a sebesülteket.
   
A robbantás színhelyén egyre több virágot helyeznek el, a moszkvaiak közül nagyon sokan elmentek vért adni. A moszkvai önkormányzat felkészült a segélyek kifizetésére: a halálos áldozatok családjait különböző forrásokból egyenként hárommillió rubellel segítik meg. Az enyhén sérültek egy, a közepesen súlyos sérüléseket szenvedettek másfél millió rubel segélyben részesülnek. Az Aeroflot orosz állami légitársaság a hozzátartozókat ingyen szállítja.
   
Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai: egyikük például elmondta, hogy látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető.
   
Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s a lapok beszámolóiból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen kiterjedt titkos háború is folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz. Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt. 
    
Medvegyev elnök a nap folyamán követelte a repülőtér vezetőinek felelőségre vonását a biztonsági előírások megsértése miatt, és bár a domogyedovói vezetés elhárította a vádakat, az ügyészség az ügyben büntető eljárást indított.
   
A domogyedovói merénylet nyomán a világ számos városában, így Pekingben, Prágában, Kijevben, Dusanbéban szigorították meg a biztonsági intézkedéseket.
  
 A Jobboldali ügy és a Jabloko ellenzéki pártok a merénylet kapcsán élesen bírálták a titkosszolgálatok tevékenységét, és úgy vélték, a hiányosságok egyik oka az, hogy a társadalomnak nincs lehetősége a szolgálatok tevékenységének ellenőrzésére.



Magyar állampolgársággal is bíró fiatalember a domogyedovói áldozatok között

 Magyar állampolgárságú áldozata is van a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett öngyilkos merényletnek Kirill Bodrashov személyében.

  Az 1972-ben született Bodrashov - aki brit állampolgár is -, orosz diplomaták gyerekeként és később, összesen több mint tíz évet élt Magyarországon, ott végezte a Közgazdaság-tudományi Egyetemet, és ott kezdett dolgozni is: mintegy öt évet töltött a pénzügyi-befektetési szektorban.
   
Ezt követően Londonban vállalt állást, legutóbb a Co-Head, Emerging Markets New Millennium Group elnevezésű vállalatnál dolgozott, s onnan járt néha Moszkvába, de Budapestre is.

 

 

Az egész világ elítéli a merényletet

Barack Obama amerikai elnök határozottan elítélte a "vérlázító támadást" - közölte szóvivője Robert Gibbs.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár  szerint "borzasztó és igazolhatatlan" merénylet történt ártatlanok ellen.  
Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét megbotránkoztatta a merénylet. A tettesek kilétének felderítését és megbüntetésüket követelte. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke gyáva terrorcselekménynek nevezte a robbantást, míg Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke azt hangoztatta, hogy a terrorizmust és az erőszakot sohasem lehet igazolni.
   
Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára "megdöbbenésének" adott hangot a "borzasztó" tett miatt. Hangsúlyozta, hogy "a terrorista fenyegetés közös, ezért együttesen kell fellépni ellene".
XVI. Benedek pápa elítélte "az erőszak súlyos cselekedetét", és "mély fájdalmának" adott hangot a merénylet miatt.
Angela Merkel német kancellár "elborzadva" vette az esemény hírét. Külügyminisztere, Guido Westerwelle pedig a lehető legélesebben elítélte a "kegyetlen gyilkosságot". 

Nicolas Sarkozy francia elnök "gyűlöletesnek" minősítette a merényletet. 
David Cameron brit kormányfő szörnyűnek nevezte a Domogyedovón történteket. 
Franco Frattini olasz külügyminiszter barbár, igazolhatatlan cselekedetnek minősítette a merényletet.
   
Stephen Harper kanadai miniszterelnök leszögezte: tűrhetetlen, hogy ártatlanokra ilyen erőszakosan támadjanak. 
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter tragikus terrortámadásnak nevezte a robbantást, Bronislaw Komorowski lengyel államfő pedig nyilatkozatában kifejtette: a lengyel nemzet szolidáris az orosz nemzettel, osztozik gyászában. 
Az Európai Biztonság és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nevében a soros elnöki tisztet ellátó Litvánia külügyminisztere, Audronius Azubalis kijelentette: nincs mentség az ártatlan civilek elleni brutális támadásra.
   
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kifejezte szolidaritását az orosz néppel a terrorizmus elleni harcban, és leszögezte: a terrorizmus nemzetközi méretű, így a rá adott válasznak is nemzetközinek kell lennie.
Hugo Chávez venezuelai elnök mélységes felháborodását fejezte ki, és elítélte a barbár terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását. 
Hamid Karzai afgán államfő az emberiség ellenségeinek nevezte a merénylet felelőseit. 
   
A magyar Külügyminisztérium ugyancsak elítélte a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett terrorista akciót, egyben együttérzéséről biztosítja az áldozatok, sebesültek hozzátartozóit.
A tárca sajtóosztályának az MTI-nek küldött közleménye szerint Magyarország elítél mindenfajta terrorista cselekményt, emellett pedig szorgalmazza az Oroszország és a NATO, illetve az Európai Unió közötti fokozottabb terrorizmusellenes együttműködést.

OLDALTÖRÉS: Robbanás Domogyedovón: ellentmondásos adatok



Robbanás Domogyedovón: ellentmondásos adatok

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfő délután elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól kedd reggel is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35.

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között 12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy brit, német, olasz, francia, szlovák és szerb állampolgárt, három tádzsikot, két moldovait, valamint egy üzbéget, de további 57 személy állampolgársága még nem világos. 
   
A halálos áldozatok között van az alig 29 éves Anna Jablonszkaja drámaíró, polgári nevén Masutyina, aki a Filmművészet (Iszkussztvo Kino) című folyóirat díjának átvételére érkezett Moszkvába. A sérültek száma a különböző főhatóságok eltérő adatai szerint 130-180, a kórházba szállítottaké 68-110 között van.
   
Az egészségügyi minisztérium szerint az összesen 110 kórházban kezelt sérült közül kedden reggel életveszélyes állapotban 4, súlyos állapotban 39 ember volt.  

Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai is: egyikük például elmondta: látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető.
   
Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s a lapokból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen a nyilvánosságra hozott küzdelmen kívül kiterjedt titkos háború folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz, valójában azonban egy férfi volt a tettes. Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt. 
   
A Komszomolszkaja Pravda című lap úgy tudja, hogy már január 4-én őrizetbe vettek Volgográdban egy Zejnat Szujunova nevű nőt azzal a gyanúval, hogy moszkvai robbantásra készül. Később Moszkvában robbanás történt egy lakópark egyik bérbe adott házában, s ennek senki nem tulajdonított jelentőséget, csak a titkosszolgálatok keresték meg a bérlőket. Pokolgép robbant fel, robbanóereje megfelelt a Domogyedovón felrobbantnak, egy bérlő - egy nő - életét vesztette. Mint utóbb kiderült, szoros kapcsolatban állt Szujunovával, és az adatok szerint ők ketten szilveszterkor akartak merényletet elkövetni. A felrobbant ház másik két bérlője, két férfi soha többet nem jelent meg a helyszínen. Mindazonáltal egyiküket megtalálták és őrizetbe vették- írta a lap.
   
Ravil Gajnutdin, az Oroszországi Muftik Tanácsának elnöke részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, elítélte a merényletet, és a Korán vonatkozó részét idézve hangsúlyozta: aki szándékosan más halálát okozza, az a tüzes gyehennára kerül. A potenciális öngyilkos merénylőket ugyanis a halál utáni paradicsomi élettel bíztatják.



Robbanás Domogyedovón: ellentmondásos adatok

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfő délután elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól kedd reggel is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35.

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között 12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy brit, német, olasz, francia, szlovák és szerb állampolgárt, három tádzsikot, két moldovait, valamint egy üzbéget, de további 57 személy állampolgársága még nem világos. 
   
A halálos áldozatok között van az alig 29 éves Anna Jablonszkaja drámaíró, polgári nevén Masutyina, aki a Filmművészet (Iszkussztvo Kino) című folyóirat díjának átvételére érkezett Moszkvába. A sérültek száma a különböző főhatóságok eltérő adatai szerint 130-180, a kórházba szállítottaké 68-110 között van.
   
Az egészségügyi minisztérium szerint az összesen 110 kórházban kezelt sérült közül kedden reggel életveszélyes állapotban 4, súlyos állapotban 39 ember volt.  

Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai is: egyikük például elmondta: látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető.
   
Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s a lapokból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen a nyilvánosságra hozott küzdelmen kívül kiterjedt titkos háború folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz, valójában azonban egy férfi volt a tettes. Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt. 
   
A Komszomolszkaja Pravda című lap úgy tudja, hogy már január 4-én őrizetbe vettek Volgográdban egy Zejnat Szujunova nevű nőt azzal a gyanúval, hogy moszkvai robbantásra készül. Később Moszkvában robbanás történt egy lakópark egyik bérbe adott házában, s ennek senki nem tulajdonított jelentőséget, csak a titkosszolgálatok keresték meg a bérlőket. Pokolgép robbant fel, robbanóereje megfelelt a Domogyedovón felrobbantnak, egy bérlő - egy nő - életét vesztette. Mint utóbb kiderült, szoros kapcsolatban állt Szujunovával, és az adatok szerint ők ketten szilveszterkor akartak merényletet elkövetni. A felrobbant ház másik két bérlője, két férfi soha többet nem jelent meg a helyszínen. Mindazonáltal egyiküket megtalálták és őrizetbe vették- írta a lap.
   
Ravil Gajnutdin, az Oroszországi Muftik Tanácsának elnöke részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, elítélte a merényletet, és a Korán vonatkozó részét idézve hangsúlyozta: aki szándékosan más halálát okozza, az a tüzes gyehennára kerül. A potenciális öngyilkos merénylőket ugyanis a halál utáni paradicsomi élettel bíztatják.



Robbanás Domogyedovón: ellentmondásos adatok

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfő délután elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól kedd reggel is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35.

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között 12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy brit, német, olasz, francia, szlovák és szerb állampolgárt, három tádzsikot, két moldovait, valamint egy üzbéget, de további 57 személy állampolgársága még nem világos. 
   
A halálos áldozatok között van az alig 29 éves Anna Jablonszkaja drámaíró, polgári nevén Masutyina, aki a Filmművészet (Iszkussztvo Kino) című folyóirat díjának átvételére érkezett Moszkvába. A sérültek száma a különböző főhatóságok eltérő adatai szerint 130-180, a kórházba szállítottaké 68-110 között van.
   
Az egészségügyi minisztérium szerint az összesen 110 kórházban kezelt sérült közül kedden reggel életveszélyes állapotban 4, súlyos állapotban 39 ember volt.  

Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai is: egyikük például elmondta: látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető.
   
Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s a lapokból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen a nyilvánosságra hozott küzdelmen kívül kiterjedt titkos háború folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz, valójában azonban egy férfi volt a tettes. Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt. 
   
A Komszomolszkaja Pravda című lap úgy tudja, hogy már január 4-én őrizetbe vettek Volgográdban egy Zejnat Szujunova nevű nőt azzal a gyanúval, hogy moszkvai robbantásra készül. Később Moszkvában robbanás történt egy lakópark egyik bérbe adott házában, s ennek senki nem tulajdonított jelentőséget, csak a titkosszolgálatok keresték meg a bérlőket. Pokolgép robbant fel, robbanóereje megfelelt a Domogyedovón felrobbantnak, egy bérlő - egy nő - életét vesztette. Mint utóbb kiderült, szoros kapcsolatban állt Szujunovával, és az adatok szerint ők ketten szilveszterkor akartak merényletet elkövetni. A felrobbant ház másik két bérlője, két férfi soha többet nem jelent meg a helyszínen. Mindazonáltal egyiküket megtalálták és őrizetbe vették- írta a lap.
   
Ravil Gajnutdin, az Oroszországi Muftik Tanácsának elnöke részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, elítélte a merényletet, és a Korán vonatkozó részét idézve hangsúlyozta: aki szándékosan más halálát okozza, az a tüzes gyehennára kerül. A potenciális öngyilkos merénylőket ugyanis a halál utáni paradicsomi élettel bíztatják.

OLDALTÖRÉS: A Külügyminisztérium elítéli a moszkvai merényletet



A Külügyminisztérium elítéli a moszkvai merényletet

A Külügyminisztérium elítéli a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett terrorista akciót, egyben együttérzéséről biztosítja az áldozatok, sebesültek hozzátartozóit - tájékoztatta a Külügyminisztérium sajtóosztálya kedden az MTI-t.

Mint hozzáteszik, Magyarország elítél mindenfajta terrorista cselekményt, emellett pedig szorgalmazza az Oroszország és a NATO, illetve az Európai Unió közötti fokozottabb terrorizmus-ellenes együttműködést. 
Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel önmagát a legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón hétfő délután. A terrorista akció 35 ember életét oltotta ki, köztük külföldiekét, a sebesültek közül húsznak az állapota súlyos, életveszélyes. A kórházba szállítottak száma megközelíti a százat.
Az orosz főügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást.
A merénylet hírére azonnal reagált a külföld: Washington, Párizs, London, Berlin, az ENSZ, a NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Európai Unió egyaránt éles hangon ítélte el a 35 életet kioltó robbantást.


Schmitt Pál részvétét fejezte ki a moszkvai merénylet miatt

Táviratban fejezte ki részvétét Schmitt Pál köztársasági elnök az orosz államfőnek a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett, több tucat halálos áldozatot követelő terrorakció miatt - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.

Az államfő úgy fogalmaz: megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a terrorakcióról.  
Magyarország mélységesen elítéli a terrorcselekmények valamennyi formáját - írja az államfő.
Schmitt Pál arra kérte Dmitrij Medvegyev orosz államfőt, hogy tolmácsolja Magyarország mély együttérzését az áldozatok és a sérültek hozzátartozóinak.



A Külügyminisztérium elítéli a moszkvai merényletet

A Külügyminisztérium elítéli a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett terrorista akciót, egyben együttérzéséről biztosítja az áldozatok, sebesültek hozzátartozóit - tájékoztatta a Külügyminisztérium sajtóosztálya kedden az MTI-t.

Mint hozzáteszik, Magyarország elítél mindenfajta terrorista cselekményt, emellett pedig szorgalmazza az Oroszország és a NATO, illetve az Európai Unió közötti fokozottabb terrorizmus-ellenes együttműködést. 
Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel önmagát a legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón hétfő délután. A terrorista akció 35 ember életét oltotta ki, köztük külföldiekét, a sebesültek közül húsznak az állapota súlyos, életveszélyes. A kórházba szállítottak száma megközelíti a százat.
Az orosz főügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást.
A merénylet hírére azonnal reagált a külföld: Washington, Párizs, London, Berlin, az ENSZ, a NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Európai Unió egyaránt éles hangon ítélte el a 35 életet kioltó robbantást.


Schmitt Pál részvétét fejezte ki a moszkvai merénylet miatt

Táviratban fejezte ki részvétét Schmitt Pál köztársasági elnök az orosz államfőnek a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett, több tucat halálos áldozatot követelő terrorakció miatt - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.

Az államfő úgy fogalmaz: megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a terrorakcióról.  
Magyarország mélységesen elítéli a terrorcselekmények valamennyi formáját - írja az államfő.
Schmitt Pál arra kérte Dmitrij Medvegyev orosz államfőt, hogy tolmácsolja Magyarország mély együttérzését az áldozatok és a sérültek hozzátartozóinak.



A Külügyminisztérium elítéli a moszkvai merényletet

A Külügyminisztérium elítéli a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett terrorista akciót, egyben együttérzéséről biztosítja az áldozatok, sebesültek hozzátartozóit - tájékoztatta a Külügyminisztérium sajtóosztálya kedden az MTI-t.

Mint hozzáteszik, Magyarország elítél mindenfajta terrorista cselekményt, emellett pedig szorgalmazza az Oroszország és a NATO, illetve az Európai Unió közötti fokozottabb terrorizmus-ellenes együttműködést. 
Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel önmagát a legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón hétfő délután. A terrorista akció 35 ember életét oltotta ki, köztük külföldiekét, a sebesültek közül húsznak az állapota súlyos, életveszélyes. A kórházba szállítottak száma megközelíti a százat.
Az orosz főügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást.
A merénylet hírére azonnal reagált a külföld: Washington, Párizs, London, Berlin, az ENSZ, a NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Európai Unió egyaránt éles hangon ítélte el a 35 életet kioltó robbantást.


Schmitt Pál részvétét fejezte ki a moszkvai merénylet miatt

Táviratban fejezte ki részvétét Schmitt Pál köztársasági elnök az orosz államfőnek a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett, több tucat halálos áldozatot követelő terrorakció miatt - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.

Az államfő úgy fogalmaz: megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a terrorakcióról.  
Magyarország mélységesen elítéli a terrorcselekmények valamennyi formáját - írja az államfő.
Schmitt Pál arra kérte Dmitrij Medvegyev orosz államfőt, hogy tolmácsolja Magyarország mély együttérzését az áldozatok és a sérültek hozzátartozóinak.

OLDALTÖRÉS: Robbanás Domogyedovón: több mint 30 halott, rengeteg sérült



Robbanás Domogyedovón: több mint 30 halott, rengeteg sérült

Robbanás történt hétfőn délután a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának fogadó csarnokában, ahol az érkező utasokat várják. A repülőtér szóvivője szerint a halottak száma 35, mintegy 150 ember megsérült, közülük 20 állapota súlyos, életveszélyes.

Kórházba 58 embert szállítottak, a legtöbb sérültet a helyszínen elsősegélyben részesítették. A sebesülteket kilenc moszkvai kórház fogadja, de Moszkva környéki kórházak is felkészültek minden eshetőségre.
   
Az ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást.
   
A terrorista akciót feltehetően öngyilkos merénylő követte el, a pokolgép robbanóereje 5-7 kilogramm trotilnak felelt meg.
   
A robbanás moszkvai idő szerint fél öt tájban (közép-európai idő szerint fél három körül) történt. A repülőtéri kijelző szerint 13 órától a robbanás időpontjáig Kairóból, Tokióból, Düsseldorfból, Londonból és Ho Si Minh-városból érkeztek gépek. 
   
A repülőtéren 56 mentőautó és reanimációs kocsi személyzete, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga dolgozott a kora esti órákban.  
   
A helyszínre sietett a legfőbb ügyész helyettese és a moszkvai közlekedési ügyész, a történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.



Robbanás Domogyedovón: több mint 30 halott, rengeteg sérült

Robbanás történt hétfőn délután a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának fogadó csarnokában, ahol az érkező utasokat várják. A repülőtér szóvivője szerint a halottak száma 35, mintegy 150 ember megsérült, közülük 20 állapota súlyos, életveszélyes.

Kórházba 58 embert szállítottak, a legtöbb sérültet a helyszínen elsősegélyben részesítették. A sebesülteket kilenc moszkvai kórház fogadja, de Moszkva környéki kórházak is felkészültek minden eshetőségre.
   
Az ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást.
   
A terrorista akciót feltehetően öngyilkos merénylő követte el, a pokolgép robbanóereje 5-7 kilogramm trotilnak felelt meg.
   
A robbanás moszkvai idő szerint fél öt tájban (közép-európai idő szerint fél három körül) történt. A repülőtéri kijelző szerint 13 órától a robbanás időpontjáig Kairóból, Tokióból, Düsseldorfból, Londonból és Ho Si Minh-városból érkeztek gépek. 
   
A repülőtéren 56 mentőautó és reanimációs kocsi személyzete, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga dolgozott a kora esti órákban.  
   
A helyszínre sietett a legfőbb ügyész helyettese és a moszkvai közlekedési ügyész, a történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.



Robbanás Domogyedovón: több mint 30 halott, rengeteg sérült

Robbanás történt hétfőn délután a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának fogadó csarnokában, ahol az érkező utasokat várják. A repülőtér szóvivője szerint a halottak száma 35, mintegy 150 ember megsérült, közülük 20 állapota súlyos, életveszélyes.

Kórházba 58 embert szállítottak, a legtöbb sérültet a helyszínen elsősegélyben részesítették. A sebesülteket kilenc moszkvai kórház fogadja, de Moszkva környéki kórházak is felkészültek minden eshetőségre.
   
Az ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást.
   
A terrorista akciót feltehetően öngyilkos merénylő követte el, a pokolgép robbanóereje 5-7 kilogramm trotilnak felelt meg.
   
A robbanás moszkvai idő szerint fél öt tájban (közép-európai idő szerint fél három körül) történt. A repülőtéri kijelző szerint 13 órától a robbanás időpontjáig Kairóból, Tokióból, Düsseldorfból, Londonból és Ho Si Minh-városból érkeztek gépek. 
   
A repülőtéren 56 mentőautó és reanimációs kocsi személyzete, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga dolgozott a kora esti órákban.  
   
A helyszínre sietett a legfőbb ügyész helyettese és a moszkvai közlekedési ügyész, a történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.


Dmitrij Medvegyev elnök ugyancsak terrorcselekménynek minősítette a történteket azon a sürgősen összehívott értekezleten, amelyet a legfőbb ügyész, a nyomozati bizottság vezetője és a közlekedési miniszter bevonásával tartott. Medvegyev úgy vélte, a robbanás arról tanúskodik, hogy nem minden biztonsági előírást tartanak be megfelelően. Elrendelte, hogy rendkívüli intézkedéseket léptessenek életbe, s ennek megfelelő legyen az éberség minden repülőtéren és közlekedési csomóponton.
   
Az államfő a történtek miatt elhalasztotta davosi útját, ahol a nemzetközi gazdasági fórumon készült részt venni.
   
Domogyedovón, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumában számos telefonvonalat létesítettek, amelyen érdeklődni lehet a hozzátartozók iránt, s külön vonalakon pszichológusok állnak a rászorulók rendelkezésére. Számos pszichológus tartózkodik a domogyedovói repülőtéren.
   
A robbanás miatt a repülőtér rövid ideig nem fogadott nemzetközi járatokat, később azonban újra fogadott és indított gépeket. Az átirányított repülőgépek a két másik nagy moszkvai repülőtéren, Seremetyevón és Vnukovón szálltak le, mindkettőn megerősítették a biztonsági intézkedéseket.
   
A budapesti járatok, amelyek egy időben Domogyedovóra, Moszkva legkorszerűbb repülőterére érkeztek, már több hónapja újra Seremetyevón szállnak le.   
   
Hírek szerint a repülőtéren átmenetileg kikapcsolták a világítást és zavarják a mobiltelefonok működését, nem kizárt azonban, hogy csupán túlterhelt a hálózat. 
   
A repülőtér honlapjai az interneten egyelőre nem érhetők el, nyilván a nagy érdeklődés miatt. A domogyedovói repülőteret korszerűsítő és üzemeltető Eastline Group honlapjára felkerült hír szerint a robbanás a korábbi közlésekkel ellentétben nem a csomagkiadóban történt, hanem abban a központi csarnokban, ahol az érkezőkre várnak az emberek, ahová bárki szabadon bemehet, s ahol mindig nagy a tömeg. 
   

A hatóságok szemtanúk segítségét kérték munkájukhoz, jelenleg három férfit keresnek.
   
A Vesztyi 24 televízió a twitterről levett videókat mutatott, amelyeket a helyszínen lévő civilek mobiltelefonnal készítettek. Ezeken a füsttel elborított csarnok látható, az emberek a füst miatt eltakarják az arcukat, és az illetékesek a vészkijáratokhoz kísérik őket.
   
Domogyedovo Európa 20 legnagyobb repülőterének egyike, Moszkva legnagyobb repülőtere, a főváros légi forgalmának közel a felét bonyolítja le. Tavaly 22 millió utast indítottak útnak és fogadtak.
   
Moszkvában a rendőrség megerősített létszámmal ellenőrzi a metróállomásokat és az egyéb helyeket, ahol sok ember fordul meg.
   
Mint minden rendkívüli esemény alkalmával, a taxisok ezúttal is visszaélnek a helyzetükkel: a szokásos mintegy 14 ezer forintnak megfelelő összeg helyett most 140 ezer forintot kérnek a belvárosba irányuló fuvarért.

 

OLDALTÖRÉS: A moszkvai Domogyedovo repülőtér

 

 

 

A moszkvai Domogyedovo repülőtér


A moszkvai Domogyedovo repülőteret, ahol hétfőn egy öngyilkos merénylet 35 ember életét kioltotta, és számos embert megsebesített, 1965-ben helyezték üzembe, és 1992 óta fogad és indít nemzetközi járatokat.

1997-ben került az East Line vállalat kezelésébe és részben tulajdonába. A vállalat hosszú időn át építette újjá az átvételkor legrosszabb állapotú repülőteret, amely mára a legkorszerűbb orosz légikikötő, az utasok számát illetően Moszkva és Oroszország legnagyobb repülőtere, és Európa 20 legnagyobb reptere között van: tavaly több mint 22 millió utast kezelt, 19 százalékkal többet az előző évinél.
   
Partnerei a legnagyobb orosz és külföldi légitársaságok, amelyek járatai a világ városainak százaival kötik össze.
   
Domogyedovón szállnak le, és onnan indulnak a világ két legnagyobb légi szövetségéhez, a Oneworldhöz és a Star Alliance-hoz tartozó társaságok gépei.
   
A Malév gépei, illetve az Aeroflottal közös budapesti járatai is ide érkeztek, és innen indultak, amíg Borisz Abramovicsnak tulajdonrésze volt a Malévban, de tavaly március óta, amikor Abramovics részét megvette az orosz fél, újra a seremetyevói repülőteret használják. 
   
Domogyedovo infrastruktúrája Oroszországban egyetlenként lehetővé teszi a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének, az Airbus380 típusú gépnek a fogadását is. 
   
A szép és kényelmes repülőtér két egymástól függetlenül használható kifutó-leszálló pályával rendelkezik, és 117 repülőgéptípus fogadására van jogosítványa a kis magánrepülőgépektől a nagy teherszállító gépekig. 
   
Jelenleg az East Line a 2020-ig szóló stratégiai terv megvalósításán dolgozik, amely egyebek mellett újabb kifutópályák építését és az utasterminál további bővítését irányozza elő az e célra rendelkezésre álló további 13 ezer hektáron.

 

 

OLDALTÖRÉS: Terrorakciók Moszkvában az elmúlt tíz évben



Terrorakciók Moszkvában az elmúlt tíz évben

   
2000. augusztus 8. - Moszkva központjában, a Puskin téren lévő aluljáróban robbant pokolgép, a robbanószerkezetet egy táskában rejtették el az egyik eladóbódé mellett. A merényletben 13 ember életét vesztette, 130 megsebesült.
   
2002. október 23. - Csecsen terroristák elfoglalták a moszkvai Dubrovka színházat és túszul ejtettek mintegy 900 nézőt, a támadók közül többen pokolgépet erősítettek a testükre. A túszmentő akció során valamennyi merénylőt megölték, de a különleges szolgálatok egységei által bevetett kábító gáztól 129 túsz is életét vesztette.
   
2003. július 5. - Moszkvában két öngyilkos merénylőnő, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.
   
2003. december 9. - Öt ember vesztette életét Moszkva szívében, a Tverszkaja (volt Gorkij) utca Kreml felé eső részén, a Nacional szálloda szomszédságában elkövetett öngyilkos merényletben.
   
2004. február 6. - Robbanás történt egy moszkvai metrószerelvényen, az öngyilkos merénylet áldozatainak száma megközelítette a harmincat.
   
2004. augusztus 31. - Egy csecsen merénylőnő felrobbantotta magát Moszkva egyik metróállomásának bejáratánál. A robbanás tíz emberéletet követelt.
   
2006. augusztus 21. - Robbantásos merénylet oltotta ki tíz ember életét egy piacon az orosz főváros keleti részén. 49 ember megsebesült.
   
2010. március 29. - Legkevesebb 37 ember vesztette életét Moszkvában, amikor feltehetően öngyilkos merénylők a reggeli csúcsforgalom idején robbantást hajtottak végre a metró két állomásán.



Terrorakciók Moszkvában az elmúlt tíz évben

   
2000. augusztus 8. - Moszkva központjában, a Puskin téren lévő aluljáróban robbant pokolgép, a robbanószerkezetet egy táskában rejtették el az egyik eladóbódé mellett. A merényletben 13 ember életét vesztette, 130 megsebesült.
   
2002. október 23. - Csecsen terroristák elfoglalták a moszkvai Dubrovka színházat és túszul ejtettek mintegy 900 nézőt, a támadók közül többen pokolgépet erősítettek a testükre. A túszmentő akció során valamennyi merénylőt megölték, de a különleges szolgálatok egységei által bevetett kábító gáztól 129 túsz is életét vesztette.
   
2003. július 5. - Moszkvában két öngyilkos merénylőnő, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.
   
2003. december 9. - Öt ember vesztette életét Moszkva szívében, a Tverszkaja (volt Gorkij) utca Kreml felé eső részén, a Nacional szálloda szomszédságában elkövetett öngyilkos merényletben.
   
2004. február 6. - Robbanás történt egy moszkvai metrószerelvényen, az öngyilkos merénylet áldozatainak száma megközelítette a harmincat.
   
2004. augusztus 31. - Egy csecsen merénylőnő felrobbantotta magát Moszkva egyik metróállomásának bejáratánál. A robbanás tíz emberéletet követelt.
   
2006. augusztus 21. - Robbantásos merénylet oltotta ki tíz ember életét egy piacon az orosz főváros keleti részén. 49 ember megsebesült.
   
2010. március 29. - Legkevesebb 37 ember vesztette életét Moszkvában, amikor feltehetően öngyilkos merénylők a reggeli csúcsforgalom idején robbantást hajtottak végre a metró két állomásán.



Terrorakciók Moszkvában az elmúlt tíz évben

   
2000. augusztus 8. - Moszkva központjában, a Puskin téren lévő aluljáróban robbant pokolgép, a robbanószerkezetet egy táskában rejtették el az egyik eladóbódé mellett. A merényletben 13 ember életét vesztette, 130 megsebesült.
   
2002. október 23. - Csecsen terroristák elfoglalták a moszkvai Dubrovka színházat és túszul ejtettek mintegy 900 nézőt, a támadók közül többen pokolgépet erősítettek a testükre. A túszmentő akció során valamennyi merénylőt megölték, de a különleges szolgálatok egységei által bevetett kábító gáztól 129 túsz is életét vesztette.
   
2003. július 5. - Moszkvában két öngyilkos merénylőnő, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.
   
2003. december 9. - Öt ember vesztette életét Moszkva szívében, a Tverszkaja (volt Gorkij) utca Kreml felé eső részén, a Nacional szálloda szomszédságában elkövetett öngyilkos merényletben.
   
2004. február 6. - Robbanás történt egy moszkvai metrószerelvényen, az öngyilkos merénylet áldozatainak száma megközelítette a harmincat.
   
2004. augusztus 31. - Egy csecsen merénylőnő felrobbantotta magát Moszkva egyik metróállomásának bejáratánál. A robbanás tíz emberéletet követelt.
   
2006. augusztus 21. - Robbantásos merénylet oltotta ki tíz ember életét egy piacon az orosz főváros keleti részén. 49 ember megsebesült.
   
2010. március 29. - Legkevesebb 37 ember vesztette életét Moszkvában, amikor feltehetően öngyilkos merénylők a reggeli csúcsforgalom idején robbantást hajtottak végre a metró két állomásán.

 

OLDALTÖRÉS: Terrorakciók a világ repülőterein

 

 

 

Terrorakciók a világ repülőterein


2003. március 4. - A Fülöp-szigetek déli részén lévő Davao repülőterén pokolgép robbant, a merényletnek 21 halottja és több mint ötvennégy sérültje volt.
   
2003. július 5. - Moszkvában két öngyilkos merénylőnő, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.
   
2006. december 30. - Pokolgép robbant a Madrid-Barajas repülőtér parkolójában. A merényletnek két halálos áldozata és 41 sebesültje volt. A merényletet az ETA baszk szervezet nevében követték el.
   
2007. június 30. - Londonban két terrorista egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval próbált betörni a nyugat-skóciai Glasgow repülőterének utascsarnokába. A kocsi fennakadt a terminál bejáratán, és azonnal lángba borult. Az egyik elkövető belehalt súlyos égési sérüléseibe.
   
2007. augusztus 31. - Az afgán főváros, Kabul repülőterénél öngyilkos merénylő támadásában két ember meghalt, 12 megsebesült. A robbanás a légikikötő katonai övezetének bejáratánál történt.
   
2010. augusztus 5. - Pokolgép robbant a Fülöp-szigetek déli részén, Zamboanga városában egy repülőtéren, aminek következtében két ember meghalt, 24-en megsérültek.
   
2010. szeptember 9. - A szomáliai főváros, Mogadishu repülőterén elkövetett pokolgépes robbantásokban nyolc ember vesztette életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!