Külföld

2011.01.27. 17:17

Az ukrán kormányfő keresteti Kijev eltűnt polgármesterét

Szokatlan utasítást adott ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök: a kijevi hatóságoknak feltétlenül meg kell találniuk az ukrán főváros különc polgármesterét, Leonyid Csernoveckijt, aki tavaly nyár óta nem tartózkodik Kijevben, s tavaly novemberben látták utoljára, akkor is külföldön.

MTI

Azarov csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy a kijevi városi közigazgatás vezetőjét, Olekszandr Popovot bízta meg Csernoveckij felkutatásával. "Feltétlenül találják meg a polgármestert. Mondják meg neki, hogy hiányzik a kijevieknek, nagyon szeretnék látni és kérik, hogy mielőbb álljon munkába" - ironizált a kormányfő.
   
Popov előző nap kitérő választ adott újságíróknak a Csernoveckij hollétét firtató kérdésre, közölvén, hogy "kapcsolatban állnak".
   
A milliomos bankárból polgármesterré lett Csernoveckijt bírálói őrültnek tartják. A városvezető egyik emlékezetes megnyilvánulása volt, amikor egy fürdőmedencénél, fürdőnadrágban tartott sajtóértekezletet, s a kamerák előtt kezdett edzeni, bizonyítandó "szellemi és fizikai formáját". Csernoveckij művészeti pályával is próbálkozott - első zenés klipjét be is mutatta -, majd a Hogyan váljunk milliomossá című könyv szerzőjeként íróként is kipróbálta magát.
   
A 2006-ban polgármesterré választott Csernoveckij alapvető hatalmi jogköreit Viktor Janukovics ukrán államfő tavaly novemberben megvonta. A Csernoveckij-korszak ezzel Kijevben letűnt, s vele együtt a polgármester is eltűnt. Az egyetlen nyom, amely utána maradt az, hogy az ukrán sajtó értesülése szerint november végén Franciaországban ünnepelte 59. születésnapját.
   
A Csernoveckij-féle városvezetés tevékenységét vizsgáló bizottságok becslése szerint a polgármester vezetése alatt közel 400 millió hrivnya (több mint 50 millió dollár) kár érte Kijev városát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!