Külföld

2011.01.11. 12:42

Aknarobbanás egy grúz katonai támaszponton

Három katona meghalt és 13 megsebesült a grúz fővárosban, Tbilisziben kedden egy katonai támaszponton gyakorlat közben történt aknarobbanásban - közölte a védelmi minisztérium.

MTI

A detonáció a főváros külterületén lévő Krcaniszi kiképzőbázison következett be - tette hozzá a minisztérium szóvivője. Helyi médiajelentések szerint a sebesült katonákat a Tbiliszitől délre fekvő Rusztaviban ápolják. A sebesülések súlyosságának foka nem ismeretes.
   
A minisztérium közleménye szerint "műszaki hiba" miatt robbant fel egy 120 milliméteres aknagránát az 1. tüzérdandár kiképzése közben. A krcaniszi támaszponton képezik ki az Afganisztánba küldendő katonákat, akik a NATO vezette biztonsági erők műveleteiben vesznek részt.
   
Miheil Szaakasvili grúz államfő sajtószóvivője útján részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és a történtek részleteinek mielőbbi felderítését ígérte.
   
Mintegy 900 grúz katona szolgál tavaly április óta Afganisztánban, főként a heves harcok, merényletek sújtotta déli Hilmend tartományban. Irakba korábban 2 ezer grúz katonát küldtek, de 2008 augusztusában kivonták őket, miután háború tört ki Grúzia és a szomszédos Oroszország között a szakadár grúz tartomány, Dél-Oszétia miatt. A volt szovjetköztársaság hangoztatja, hogy csatlakozni kíván a NATO-hoz, de Moszkva ellenzi ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!