Külföld

2010.12.08. 17:14

Radioaktív kobaltot loptak el egy lengyel üzemből

Kis mennyiségű radioaktív kobaltot loptak el egy bezárt kelet-lengyelországi üzemből - közölte a lengyel állami nukleáris ügynökség szóvivője szerdán.

MTI

Monika Skotniczna elmondta, hogy hét, 60-as izotópszámú kobalttal teli tartály tűnt el a lublini Ursus üzemből. 

A szóvivő elmondta, hogy a viszonylag csekély mennyiségű kobalt, ha tartályban marad, nem veszélyes az emberre. Az ügynökség a vonatkozó előírásoknak megfelelően tájékoztatta a külföldi radiológiai és nukleáris biztonsági intézeteket, valamint az Európai Uniót is a kobalt eltűnéséről - fűzte hozzá.

Elvileg ezt a kobaltot fel lehet használni úgynevezett piszkos bombák gyártására, de mint a szóvivő közölte: az ellopott mennyiség túl kevés ehhez, terroristák számára hasznavehetetlen. Feltételezhetően fémgyűjtők lopták el a kobaltot tartalmazó tartályokat - vélekedett. 

A lengyel figyelmeztetés alapján a horvát Radiológiai és Nukleáris Biztonsági Intézet kérte az ország vámszerveit, hogy a szokásosnál fokozottabb éberséggel ügyeljenek arra: ne kerüljön az országba a radioaktív anyagból. 

Nem tudni, hogy más európai országok hatóságai életbe léptettek-e óvintézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!