Külföld

2010.12.24. 09:50

Kolumbiában többen meghaltak egy földcsuszamlásban

Földcsuszamlás temetett el öt lakóházat és egy bárt a Kolumbia délnyugati részén fekvő Narino tartományban, a természeti katasztrófa legalább 13 ember életét követelte, 27-en megsérültek.

MTI

A Bogotától mintegy 500 kilométerre lévő San Gerardo településen még csütörtökön történt az eset. Három embert eltűntnek nyilvánítottak, s mintegy 400 családot kellett elköltöztetni a területről. Az áldozatok között gyerekek is vannak - közölte Alexander Realpe polgármester.
   
A mentőalakulatok még mindig azon igyekeznek, hogy eltakarítsák az iszaptömeget a betemetett épületekről.
   
Három hét leforgása alatt ez már második földcsuszamlás, amely emberéleteket követelt. December 5-én a Medellín közelében fekvő, Bello nevű településen temette el házak tucatjait a sáros, iszapos földtömeg, s ennek következtében legalább nyolcvan ember halt meg.
   
Kolumbiát az év eleje óta sújtják a történelmi rekordokat sorra megdöntő esőzések, amelyeket a La Nina néven ismert természeti jelenség idézett elő. Eddig 284 ember halt meg, és 2,1 millió ember otthonát rongálták meg vagy söpörték el a föld felszínéről az áradások és földcsuszamlások. Becslések szerint az esőzések több mint 5,1 milliárd dolláros kárt okoztak.
   
A kolumbiai kormány november eleje óta többször intézett segélyfelhívást a nemzetek közösségéhez, mert becslései szerint legalább 350 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy gondoskodni tudjon az áldozatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!