Külföld

2010.11.17. 13:51

Szokatlan meleg: Jakutföldön mínusz 10 fokot mértek

Szokatlanul meleg az idő Jakutföldön is: mínusz 5-10 fokot, vagyis az ilyenkor megszokottnál mintegy 20 fokkal magasabb hőmérsékleteket mérnek, miközben az átlagosnál több a hó.

MTI

A meteorológusok szerint Jakutföldön egészen november végéig tart még az ott rendkívül enyhének számító időjárás. 
   
Jakutföldön van egyébként a föld hidegpólusa is: Ojmjakon településen a nem hivatalos hidegrekordot - mínusz 82 Celsius-fokot 1916-ban mérték, a hivatalos adatok szerint a rekord 1933-ban mínusz 67,7 fok volt.
   
Idén azonban ott is melegrekordok dőltek meg: május 5-én 20,6 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála, míg az eddigi rekordot ezen a napon - plusz 14,2 fokot - 1984-ben jegyezték fel. Ojmjakonban egyébként ezekben a napokban mínusz 30 fok körül jár a hőmérséklet.
   
Moszkvában kedden is megdőlt egy melegrekord, novemberben egyes források szerint a negyedik, mások szerint ötödik alkalommal, de nyáron 14 napon volt melegebb, mint eddig bármikor máskor.
   
Az orosz fővárosban egyébként az eddigi tavaszias időjárás után a szerdára virradó éjszaka már csupán plusz 3-4 fokot mértek, és a lehűlés lassan folytatódik, de a meteorológiai előrejelzés szerint még jó néhány napig tartja magát az év e szakában szokatlanul magas hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!