Külföld

2010.11.19. 06:16

Munkatáborra ítéltek egy nőt twitteres üzenete miatt

Peking - Egy év munkatáborra ítéltek Kínában egy nőt amiatt, hogy a Twitter közösségi portálon továbbküldött szatirikus üzenetében a sanghaji Expo japán pavilonjának lerombolására szólította honfitársait - közölte pénteken a bírósági döntést elítélő nyilatkozatában az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

MTI

A 46 éves Cseng Csien-pinget (Cseng Jianping) a közrend megzavarása miatt ítélték el. Az AI szerint egy másik internet-felhasználótól kapott és továbbküldött üzenet valójában kigúnyolta azokat a kínaiakat, akik egyre nagyobb számban vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak Japán ellen, amely szeptemberben területi vitába keveredett Kínával egy tengeri incidens után.
   
"Dühös fiatalok, rohamra fel!" - szólított gúnyosan üzenetében az elítélt.
   
Az AI szerint a nőt csak azért küldték bírósági tárgyalás nélkül egy évre munkatáborba, mert megismételte egy másik személy egyértelműen szatirikus üzenetét a Twitteren. A szervezet szerint mindez az internetes szólásszabadság kínai elnyomásának mértékéről tanúskodik.
   
A kínai hatóságok korlátozták a hozzáférést a Twitterhez, de egyes emberi jogi harcosok mégis használják a portált a kormányzati felügyelet megkerülésével.

Ezek is érdekelhetik