Külföld

2010.11.09. 11:49

Ciki: fél évig nem ülhet a volán mögé a cseh közlekedési miniszter

Szabálysértés miatt fél évig nem ülhet a volán mögé a cseh közlekedési miniszter. A nymburki városi tanács illetékes hivatalának döntése értelmében Vít Bárta júliusban azzal vétett a szabályok ellen, hogy saját esküvője után egy hivatalosan be nem jegyzett autót vezetett közúton.

MTI

A hivatal ugyanakkor ötezer koronás pénzbüntetést is kirótt a miniszterre, amely az ilyen esetekben kiszabható büntetés alsó határán van. A miniszter a hétfőn született döntésre reagálva bejelentette:  tiszteletben tartja, s nem fogja megfellebbezni.
   
"Semmi esetre sem kívánom a döntést megfellebbezni. Egyrészt azért, mert az ilyen esetekben a döntéseket egyszerűen el kell fogadni. Másrészt viszont azért sem, mert a fellebbezéskor az ügy a közlekedési minisztérium egyik bizottsága elé kerülne, amely nekem van alárendelve. Ez egyértelműen konfliktus lenne magánügyeim és hivatali ügyeim között, s ezt mindenképpen el akarom kerülni" - magyarázta Bárta.
   
Az érvényes szabályok szerint a miniszternek most öt napja van arra, hogy a városi hivatalban leadja vezetői jogosítványát, amelyet fél év múlva aztán visszakap.
   
Vír Bárta és Katerina Klasnová, a Közügyek párt két vezető politikusa július 10-én mondták ki a boldogító igent. Az újdonsült férj az esküvő után egy luxus sportautóban vitte sétakocsikázásra feleségét a határba. A kocsi nem volt hivatalosan bejegyezve, s csak papírból készült rendszámot viselt. A hatályos szabályok szerint azonban még az ideiglenes rendszámnak is pléhből kell készülnie.
   
Bárta a cseh kormány közlekedési minisztere, míg Klasnová a képviselőház alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!