Külföld

2010.10.20. 11:37

Szex miatt gyilkolt a herceg?

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte szerdán a londoni központi büntetőbíróság a szaúdi királyi család egyik tagját, aki a vád szerint az év elején megölte férfiszolgáját.

MTI

Szaúd Abdulaziz bin Nasszer al-Szaúd hercegnek legalább húsz évet kell rács mögött töltenie.
A vád szerint a herceg februárban, londoni szállodájukban súlyosan bántalmazta, majd megfojtotta inasát, a 32 esztendős Bandar Abdulazizt. A per során az ügyész arról tájékoztatta az esküdteket, hogy a gyilkosságnak "szexuális elemei is voltak".

Az ügyvédek cáfolták, hogy a vádlott homoszexuális lenne, de a brit sajtó értesülései szerint a herceg londoni tartózkodása során több homoszexuális "férfi kísérővel" is kapcsolatot tartott.
A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap szerdán azt írta, hogy a herceg esetleg menedékjogot kér Nagy-Britanniában, mivel ha bebizonyosodik homoszexuális mivolta, hazájában akár halálbüntetés kockázata is fenyegetheti. A lap úgy tudja, hogy emiatt - még az eljárás kezdete előtt - a brit külügyminisztérium és aggodalmának adott hangot. Szaúdot állítólag már vizsgálati fogsága idején, a londoni Belmarsh börtönben megfenyegették az ott fogva tartott iszlám fundamentalista elítéltek a homoszexualitásáról terjengő hírek nyomán.

A herceg pontos státusa a szaúdi királyi családon belül hivatalosan nem tisztázott, de a brit lapok úgy tudják, hogy az elítélt Abdalláh szaúdi király egyik unokája.

A herceg a per során tagadta az előre megfontolt gyilkosság vádját; ez utóbbi bűncselekményt az angol-walesi törvények automatikusan életfogytig tartó börtönnel rendelik büntetni.
Az ügyész szerint az áldozaton talált harapás- és "egyéb" nyomok egyértelműen arra utalnak, hogy Szaúd "homoszexuális jelleggel" próbált közeledni szolgájához, aki nyilván ellenállt, és ez is szerepet játszhatott halállal végződő bántalmazásában.
A bíróságon bemutatták több zártláncú kamera felvételeit, amelyeken látszott, hogy a 34 éves herceg már korábban is tettleg bántalmazta szolgáját a londoni szálloda liftjében, illetve az utcán.
A holttesten a halottkémi szemle során súlyos sérüléseket találtak: a vizsgálat agyvérzést, bordatörést, nyaki és álkapocs-sérüléseket, valamint belső szervi károsodásokat tárt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!