Külföld

2010.09.06. 15:57

Visszavonta a Szíriával kapcsolatos vádakat a libanoni miniszterelnök

Hiba volt Szíriát vádolni a 2005-ös bejrúti merénylettel kapcsolatban - mondta hétfőn a libanoni miniszterelnök, akinek az édesapja, Rafik Haríri egykori kormányfő is életét veszítette ebben a robbanásban.

MTI

Ez a kijelentés jelentős pálfordulás Szaad Haríri részéről, aki a merényletek óta folyamatosan vádolta Damaszkuszt. "Amikor Szíriát vádoltuk a gyilkosság megszervezésével, az egy politikai vád volt,és ennek a politikai vádaskodásnak most vége" - mondta az ifjabb Haríri egy szaúdi újságnak.
   
Apja, Rafik Haríri Libanon egyik legnépszerűbb politikusa volt. Milliomos üzletemberként nagy szerepet játszott az ország újjáépítésben a 15 évig tartó polgárháború után, az 1990-es években, és sokat tett a szíriai dominancia visszaszorításért is.
   
Rafik Haríri 2005. februárjában - amikor már nem volt miniszterelnök -, a gépkocsi-konvoja ellen elkövetett hatalmas erejű pokolgépes robbantásban vesztette életét. Halála heves Szíria-ellenes tüntetésekhez vezetett és ezek nyomán Szíria 30 év libanoni politikai és katonai dominancia után kivonta csapatait a vele szomszédos országból.
   
Damaszkusz soha nem ismerte el, hogy Szíriának bármi köze lett volna a merénylethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!