Külföld

2010.09.29. 10:26

Betonkeverő autóval akart betörni az ír parlamentbe

London/Dublin - Betonkeverő teherautó hajtott neki az ír parlament kapujának szerdán. A jármű vezetője a jelek szerint az ír bankrendszer - különösen az Anglo Irish Bank - közpénzekből történő újratőkésítése ellen akart tiltakozni ezzel a módszerrel.

MTI

A kocsi keverődobjára nagy piros betűkkel a "Mérgező Bank - Anglo" feliratot festette a tulajdonos, mielőtt csütörtök reggel nekihajtott volna a dublini épületegyüttes rácsos, őrzött kapujának.
   
A 41 éves sofőr a vezetőfülke tetején lévő nyíláson át menekült ki a teherautóból, de nem sokkal később őrizetbe vették.
   
Az Anglo Irish Bank az Írországgal kapcsolatosan kiújult befektetői aggodalmak egyik fő forrása. Az ír kormány eddig 23 milliárd eurót (6400 milliárd forintot) fordított a bank feltőkésítésére, és a Financial Times szerdai értesülése szerint még további ötmilliárd eurós állami tőkeinjekcióra készül.
   
Az Anglo Irish életben tartásának végleges költségei a Standard & Poor's hitelminősítő becslése szerint elérhetik a 35 milliárd eurót; ez Írország éves hazai össztermékének (GDP) 20 százaléka.
   
Brian Lenihan ír pénzügyminiszter a hónap elején bejelentette, hogy a csődtől 2009 elején államosítással megmentett pénzintézetet egy "jó" és egy "rossz" bankra bontják ketté. Az elképzelés szerint a "jó" bank veszi át a betétek kezelését, és a kétes hiteleket - elsősorban az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement ír építőipari és ingatlanvállalatok beragadt adósságait - kezelő "rossz" banktól függetlenül fog működni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!