Külföld

2010.08.06. 05:19

Olajkatasztrófa: a BP cementet pumpált a sérült olajkútba

Cementet pumpált a BP olajtársaság a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkútba, hogy végleg eltömítse azt - jelentette be a cég.

MTI/AP/Reuters

A műveletet helyi idő szerint csütörtök délelőtt kezdték meg, s öt órán át tartott.
   
A BP nehéziszap pumpálásával szerdán már elérte, hogy normalizálódjon az olajnyomás a kútfejnél, ami lehetőséget teremt a kút teljes és végleges lezárására.
   
Az eltömítést két szakaszban végzik. A szerdán kezdett első, mechanikai elfojtásnak nevezett szakasz kezdetén nehéziszapot pumpáltak a felszínről a másfél kilométer mélységben, a tengerfenéken fekvő kútba. Ezzel az eljárással lehet visszafogni az olajrétegből feltörő nyomást. A cement hozzáadása megszilárdítja a tömítést.
   
Az eltömítés második, fenékelfojtásnak nevezett szakaszában szintén nehéziszapot és cementet pumpálnak le az oldalirányból végrehajtott két mentesítő vájatba, amivel a tengerfenék alatt próbálják meg elzárni a feltörő olaj útját. Erre augusztus közepén kerülhet sor.
   
A Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedését követően mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe. Ez volt a legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!