Külföld

2010.08.24. 15:27

Egészségesek a mélyben rekedt chilei bányászok, de fogságuk sokáig tarthat

Teljesen egészségesek a hetek óta a mélyben rekedt chilei bányászok, de karácsonyig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket a beomlott tárnából - közölték helyi idő szerint hétfőn a hatóságok.

MTI

Az augusztus 5-e óta 700 méteres mélységben rekedt bányászokkal sikerült hétfőn rádiótelefonos kapcsolatot létesíteni, és egy szűk furaton keresztül gyógyszert, az életben maradásukhoz szükséges glükózt és a kiszáradásukat megakadályozó gélt juttattak le hozzájuk.
   
A távkapcsolat segítségével egy orvos beszélt velük. Szerinte mind a 33 bányász lelkileg és fizikailag is "kifogástalan" egészségi állapotban van. A vájárok 8-9 kilót fogyhattak az elmúlt 18 nap alatt, de kitartóak, amiről az is tanúskodik, hogy elénekelték a nemzeti himnuszt, miután kapcsolatba tudtak lépni a felszínen lévőkkel.
   
Laurence Golborne Riveros bányászati miniszter szerint azonban négy hónapig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket föld alatti fogságukból. Ehhez egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a föld állaga nem stabil.    
   
A Chile északi részén, az Atacama-sivatagban fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a szerencsétlenség. s a bányászok csak most tudtak életjelet adni magukról. A fővárostól, Santiagótól 834 kilométerrel északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, s a vájárok menedékhelye 700 méteres mélységben van. Az ötven négyzetméteres helyiségben a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést és ivóvizet találtak. A szellőzőrendszeren keresztül mindeddig friss levegőhöz jutottak, és egy munkagép akkumulátorainak segítségével világították meg a helyiséget, illetve töltötték fel fejlámpáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!