Külföld

2010.07.23. 05:23

Chávez: Venezuela megszakítja kapcsolatait Kolumbiával

Caracas, Washington - Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette csütörtökön, hogy országa "megszakít minden kapcsolatot" Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával.

MTI

"Egy könnycseppel a szívemben jelentem be, hogy Venezuela kénytelen azonnali hatállyal megszüntetni minden kapcsolatot a kolumbiai kormánnyal"- mondta Chávez a caracasi televízióban.

Az ügy előzménye, hogy a kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítván, hogy ezek alátámasztják mintegy másfél ezer, köztük öt vezető kolumbiai gerilla titkos táborozását Venezuela területén. 

A bogotái kormány azt kérte az AÁSZ-tól, hogy állítson fel egy nemzetközi tényfeltáró bizottságot, amely 30 napon keresztül vizsgálódna a helyszínen, hogy meggyőződjön a bizonyítékok valódiságáról. 

Chávez amerikai sugallatra készült hamisítványoknak minősítette a bemutatott képeket és térképeket, és azt is hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok Kolumbiát felhasználva szeretné aláásni Venezuela integrációs erőfeszítéseit. 

Chávez közölte, hogy "teljes készültséget" rendelt el a két ország határán, illetve visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével, Uribe elnök szóvivője azonban közölte, hogy Kolumbia nem vezényel katonai egységeket a venezuelai határra.

Caracasban röviddel később bejelentették, hogy 72 órát adnak a kolumbiai diplomatáknak arra, hogy elhagyják az országot. Nicolas Maduro külügyminiszter elmondta, hogy gondolkodnak más büntetőintézkedések bevezetésén is, mint például légi járatok felfüggesztéséről. Minisztériuma azzal a kéréssel fordult Ecuadorhoz, a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR) soros elnökéhez, hogy sürgős tanácskozásra hívja össze a szervezet külügyminisztereit, és ítéljék el Bogotá Caracasszal szembeni "súlyos agresszióját".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!