Külföld

2010.07.17. 16:58

A venezuelai tévében bemutatták Simon Bolivar csontvázát

A venezuelai állami tévében péntek este bemutatták Simon Bolivar XIX. századi függetlenségi harcos csontvázát azt követően, hogy maradványait exhumálták.

MTI

Bolivar holttestét 1876. október 28. óta a venezuelai fővárosban, Caracasban, a nemzeti panteonban őrizték.
   
A mostani vizsgálatra azért van szükség, hogy megbizonyosodjanak, azok valóban Bolivar maradványai.
   
Az exhumálást a tévében pénteken napközben jelentette be Hugo Chávez venezuelai elnök ezekkel a szavakkal: "Íme az élő Bolivar. Ez nem egy csontváz, hanem a nagy Bolivar tért vissza. Így sugározza be népét, amely mindig szeretni fogja" - tette hozzá.
   
A csontváz tévés bemutatását az államfő kérésére, a gyerekek védelmében halasztották a késő esti órákra.
   
A venezuelai elnök elmondta, hogy zokogott, amikor meglátta a bolivári forradalom ihletőjének csontjait.
   
A történészek általános véleménye szerint Bolivar 1830-ban tüdővészben halt meg. Chávez azonban úgy vélekedik, hogy meggyilkolták, bár azt elismeri, ezt nehéz lesz bizonyítani.
   
A televízióban fehér kesztyűs emberek voltak láthatók a képen, amint felnyitották a koporsót. A szakértők DNS-vizsgálatot végeznek majd a csontvázon, amely igen jó állapotban maradt meg. Chávez elmondta, hogy "tökéletes formában" maradt fenn, épek a fogak, a haj is, akárcsak ingének és lábbelijének darabjai.
   
A spanyol gyarmatosítók ellen a XIX. század elején kibontakozott harc jelképes alakját, Simon Bolivart gyakran a felszabadító jelzővel illetik, mert jelentős mértékben hozzájárult számos dél-amerikai ország, így Venezuela függetlenségéhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!