Külföld

2010.06.09. 12:33

Tömegsír: 495 ember maradványi kerültek elő

Vlagyivosztok elővárosában tömegsírt találtak május végén: mostanra befejeződött a feltárás, 495 ember földi maradványait emelték ki, s a szakértők szerint megerősítést nyert a feltételezés, hogy a 30-as években a sztálini repressziók áldozatait temették a sírba.

MTI

Az eltemetettek koponyáin szinte kivétel nélkül golyó ütötte nyomokat találtak, legtöbbjüknél a tarkó környékén, néhánynál a halántékon, vagyis agyonlőtték őket.
   
A maradványokat a törvényszéki orvostani intézetbe viszik, ahol megállapítják majd az áldozatok halálának pontos idejét és vélhető okát. A vizsgálatok menetének függvényében jelölik majd ki az újratemetés időpontját.
   
Büntetőeljárásokat az elévülés miatt akkor sem indítanak, ha a törvényszéki orvosszakértők bebizonyítják, hogy az áldozatokat a sztálini repressziók idején, az 1937-39 közötti időszakban végezték ki.
   
Az illetékesek elmondták: a tömegsírra egy útépítés során bukkantak tavaly decemberben, s a feltárást május végén kezdték meg önkéntesek segítségével, akik egy 200x150 méteres területen, mintegy 2,5 méter mélységig kutattak. A maradványok körül talált használati tárgyakból mindjárt arra következtettek, hogy a tömegsírt a harmincas években alakították ki.
   
Találtak egyébként mintegy száz rozsdás japán puskát, több gránátvetőt és több féle lőszert is, amelyek szintén néhány évtizeddel ezelőtt voltak használatosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!