Külföld

2010.06.17. 07:01

Olajkatasztrófa: égetik a gázt és az olajat

BP olajtársaság újabb szivattyúrendszer üzembe helyezésével próbálja összegyűjteni a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúrótoronyból szivárgó kőolajat.

MTI

A még június harmadikán üzembe helyezett első rendszer eddig összesen 160 400 hordónyi kőolajat hozott a felszínre a széttört olajkút fölé telepített "sapkából".
Az első rendszer naponta 18 ezer hordónyi olaj kiszivattyúzására volt képes. A második szivattyúrendszer beállításával napi 28 ezer hordóra akarják növelni a felszínre hozott olaj mennyiségét.
A BP szerdán a Mexikói-öböl fenekéről kiömlő olaj és gáz elégetését is megkezdte, fél nap alatt 1250 hordónyi olajat égetett el.


A felszínre hozott olajat és gázt úszó tartályokba irányítják. Amint az anyag odaérkezik, sűrített levegővel keverik össze, és meggyújtják. Ilyen égető berendezést most először helyeztek üzembe a katasztrófa helyszínén. A cég azt reméli, hogy ezzel a módszerrel háromszorosára növeli a tengert nem szennyező olaj mennyiségét. A szakértők szerint napi 210-420 ezer gallon (nagyjából 0,8-1,6 millió liter) olajat tudnak elégetni vele, ha majd teljes kapacitással működik.
A BP azt tervezi, hogy június végére a különféle katasztrófaelhárító módszerek kombinációjával napi 2,2 millió gallonra (8,3 millió liter) növeli a begyűjtött vagy megsemmisített olaj mennyiségét, ami a kiömlő anyag közel 90 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!