Külföld

2010.05.06. 14:48

Két volt kirgiz miniszterelnök Angliába menekült

A felelősségre vonás elől Angliába menekült Kurmanbek Bakijev megbuktatott kirgiz elnök két utolsó kormányfője, Igor Csugyinov és Danaijar Uszenov - közölte Kenesbek Dusebajev, a közép-ázsiai ország titkosrendőrségének a vezetője csütörtökön.

MTI

"Angliában rejtőzködnek" - fogalmazott a sajtónak nyilatkozva. Arról azonban nem tett említést, hogy Biskek tett-e lépéseket kiadatásuk érdekében.
   
Csugyinov 2007-től 2009-ig volt kormányfő, az őt követő Uszenov pedig április elejéig - amikor Bakijevet megfosztották hatalmától - állt a kirgiz kormány élén.
   
Dusebajev beszámolt arról is, hogy a volt elnök környezetéhez tartozó személyek közül mintegy húszat tartóztattak le. Köztük van Melisz Esimkanov, a kirgiz állami televízió volt elnöke, Ulukbek Ormonov, Bakijev pártjának parlamenti frakcióvezetője, Ahmatbek Kelgyibekov, az adóhatóság vezetője és a volt kormányfőhelyettes, Tazsikán Kalimbetova.
    
A megbuktatott elnök testvére, Dzsanibek Bakijev, aki a kormányőrség parancsnoka volt, és akit azzal vádolnak, hogy tűzparancsot adott a tömegbe lövetésre, még mindig szökésben van - mondta Dusebajev.
   
Maga Bakijev Fehéroroszországba menekült. Az átmeneti kirgiz kormány a héten megfosztotta mentelmi jogától, és a kiadatását fogja kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!