Külföld

2010.02.26. 15:00

Rémhírterjesztő sms-ezők százait büntették meg Kínában

Százakat büntettek meg az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen élők közül, amiért "szeparatista tartalmú" üzeneteket és rémhíreket terjesztettek sms-ben az újév kezdetén, a Tavaszünnep idején - tájékoztatott a helyi információs iroda.

MTI

Két embert őrizetbe vettek, míg a többiek "adminisztratív büntetést" kaptak, miután az egyhetes munkaszüneti időszakban a Hszincsiang területén és azon kívülre is küldött, illetve továbbküldött üzenetekkel pánikot keltettek.
   
A bűnösök több mint a fele diák vagy egyéni vállalkozó - állapította meg a rendőrség, hozzátéve, hogy sokan közülük tréfának gondolták az üzenet továbbítását. A beszámoló - amelyet a China Daily című lap közöl - nem tér ki részletesen arra, mi volt az üzenetek szövege, tartalma.
   
Egy másik esetben a rendőrség pénzbírsággal sújtott a terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) két személyt, akik "lőfegyverrel kapcsolatos" rémhíreket találtak ki, illetve terjesztettek. Büntetésük egyenként 50 jüan volt, ami kevesebb mint 1500 forintnak felel meg.
   
A tavaly július 5-i, 197 halálos áldozattal járó urumcsi zavargások kezdetétől számított 24 óra múlva a térségben felfüggesztették a mobiltelefonokra küldhető sms-szolgáltatást, amit a hatóságok azzal indokoltak, hogy a szervezők annak segítségével irányították a különböző helyszíneken elkövetett erőszakos cselekményeket.
   
A belföldi sms-szolgáltatást idén január 17-én állították helyre Hszincsiangban. Minden egyes mobilszám-tulajdonos legfeljebb húsz üzenetet küldhet naponta, a kvóta maradványa nem vihető át más napokra. Az ünnep időszakára a küldhető üzenetek számát ötvenre emelték.
   
A hszincsiangi hatóságok korábban felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy például a betegségekkel, terrorista szervezkedéssel kapcsolatos lázító, zavarkeltő üzenetek küldőit felelősségre fogják vonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!